محلول پرالیناژ: مزایا، روش تهیه و زمان مصرف آن
اهمیت ضد عفونی ریشه نهال گیاهان در مراحل اولیه رشد خود به مراقبتهایی نیاز دارند تا بتوانند به خوبی در محیط خود استقرار یافته و خطرات احتمالی را پشت سر بگذارند، در این دوران به خاطر بافت ظریف گیاه، آفات و بیماریها به راحتی میتوانند به آن آسیب وارد نمایند، از طرفی یک نهال یا […]
فهرست محتوا این مقاله
اهمیت ضد عفونی ریشه نهال
گیاهان در مراحل اولیه رشد خود به مراقبتهایی نیاز دارند تا بتوانند به خوبی در محیط خود استقرار یافته و خطرات احتمالی را پشت سر بگذارند، در این دوران به خاطر بافت ظریف گیاه، آفات و بیماریها به راحتی میتوانند به آن آسیب وارد نمایند، از طرفی یک نهال یا نشاء در زمان انتقال به محل اصلی کشت، ممکن است با آسیب های فیزیکی مواجه شود و مقداری از ریشه های خود را از دست بدهد که این موضوع شرایط را برای استقرار سریع گیاه در محیط جدید دشوار میسازد و به این ترتیب گیاه از زمان انتقال تا مدتی بسیار ضعیف و آسیبپذیر است و به راحتی مورد هجوم انواع آفات و بیماریها قرار میگیرد.
با توجه به مطالب فوق محافظت از گیاهان در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است. از گذشته های دور برای حفاظت از ریشه های گیاهان و تقویت آنها استفاده از کود گاوی برای آغشته کردن ریشه ها معمول بوده است. در طول زمان و با پیشرفت های علمی این روش تکامل یافته و امروزه ریشه گیاهان در هنگام کاشت با محلولی که علاوه بر مواد غذایی در برابر بیماری ها و آفات هم از گیاهان محافظت مینماید تیمار میشوند.
این محلول که با عنوان محلول پرالیناژ شناخته میشود ممکن است شامل چندین نوع کود و سم برای حفاظت از گیاه تا زمان استقرار در محیط جدید باشد و اگر به درستی مورد استفاده قرار بگیرد میتواند نقش زیادی در کاشت موفقیت آمیز گیاهان داشته باشد.
در این مقاله پس از معرفی محلول پرالیناژ، اطلاعات مورد نیاز برای استفاده از این محلول را در اختیار شما قرا خواهیم داد و امیدواریم که این مطالب مورد توجه و استفاده شما عزیزان قرار بگیرد.
محلول پرالیناژ چیست؟
واژه پرالیناژ (Pralinage) از كلمه Praline که یک واژه فرانسوی به معنای پوشش دار کردن ریشه گیاه با یک لایه حفاظتی است، گرفته شده است. برای محافظت از گیاهان در زمان کاشت از محلول پرالیناژ استفاده میشود، این محلول با ضدعفونی کردن ریشه گیاهان (انواعی از نهال ها، نشاء و …) به حفظ سلامت آنها کمک نموده و با تقویت ریشه ها، بر تحرک بیشتر و سریعتر ریشه ها مؤثر است و اثرات مخرب تنش های پس از انتقال و عوامل آسیبرسان خاک (بیماری ها، قارچ ها، آفات و …) را کاهش میدهد.
در گذشته برای تقویت ریشه ها آنها را با پهن گاوی پوشش دار میکردند و به همین دلیل بسیاری از کشاورزان محلول درست شده با کود گاوی، خاک رس و آب را به عنوان محلول پرالیناژ میشناسند ولی امروزه بسیاری از انواع سموم شیمیایی و ارگانیک و همچنین برخی از انواع کودها در ترکیب محلول پرالیناژ مورد استفاده قرار میگیرند.
زمان و موارد مصرف محلول پرالیناژ
معمولاً کاشت نهال در اواخر زمستان (بسته به آب و هوای منطقه و زمان برطرف شدن خطر سرما) و پیش از بیدار شدن درختان انجام میشود. درختان ریشه لخت را در این زمان از خزانه و نهالستان ها خارج کرده و به محل اصلی کاشت منتقل میکنند.
موارد احتیاط در هنگام کاشت درختان میوه
در هنگام کاشت درختان میوه، باید توجه داشت که این درختان معمولاً پیوندی هستند و محل پیوند که معمولاً در درختان میوه در ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتری قرار دارد نباید پایینتر از سطح خاک قرار گیرد تا محل خروج شاخهها و جوانههای جانبی قابل تشخیص باشد و بتوان جوانه های متعلق به پایه را که خصوصیات مورد نظر ما را ندارند، حذف نمود، از طرفی در صورت تماس خاک با محل پیوند امکان آسیب از طریق عوامل قارچی و باکتریایی و شکستن پیوند وجود دارد.
مزایای استفاده از محلول پرالیناژ
- محافظت فیزیکی از ریشهها با ایجاد یک لایه محافظ
- حفظ رطوبت ریشهها در زمان انتقال و کاشت نهال
- بهبود ارتباط ریشه با خاک و افزایش انتقال آب و مواد غذایی به درون گیاه
- تحریک ریشهزایی و استقرار بهتر و سریعتر گیاه تازه کاشته شده
- افزایش مقاومت در برابر آفات و بیماری ها
مواد موجود در محلول پرالیناژ
محلول پرالیناژ ترکیبی از کود دامی الک شده، مواد قارچکش، حشرهکش، نماتدکش و باکتریکش به همراه خاک رس و آب است، همچنین ممکن است از کودهای میکرو و کودهای ماکرو هم در تهیه این محلول استفاده شود.
استفاده از سموم در محلول بستگی به شرایط و نظر کارشناس دارد ولی معمولاً مواد قارچکش در تمام محلول ها استفاده میشود.
روش تهیه محلول پرالیناژ
برای تهیه محلول پرالیناژ شما میتوانید از یک سطل بزرگ یا بشکه استفاده کنید. ابتدا به میزان ۸۰ تا ۱۰۰ لیتر آب را در ظرف ریخته و سپس ۲۰ کیلوگرم کود گاوی را پس از الک کردن به آب اضافه کنید در ادامه ۱۰ کیلوگرم خاک رس نرم و دویست گرم قارچکش سیستمیک (مثل بنومیل، کاپتان، مانکوزب، تیرام و …) را نیز به محلول اضافه کنید بنا بر نظر کارشناس میتوانید حشرهکش، نماتدکش و یا باکتریکش را نیز به محلول پرالیناژ اضافه کنید.
در حین تهیه محلول از ماسک و دستکش استفاده کنید و محلول به دست آمده را به مدت چند دقیقه هم بزنید تا در نهایت یک محلول غلیظ و چسبناک به دست آید.
آماده سازی گیاه برای استفاده از محلول پرالیناژ
پیش از کاشت باید ریشهها را اصطلاحاً پاشنه پوشی کرد به گونه ای که ریشه ها در معرض نور و هوا قرار نگیرند و بهتر است دور ریشهها با خاک، ماسه و یا پلاستیک سیاه پوشانده شود، در مورد نهال ها یک شب قبل از کاشت، ریشه های نهال ها باید در آب قرار گیرند و اجازه دهید تا ریشهها به اندازه کافی آبگیری کنند تا پس از کاشت گیاه، رقابت اسمزی بین ریشه و خاک باعث آسیب به گیاه نشود.
در این زمان میتوانید بقیه ملزومات (مثل گلدان یا چاله ای که گیاه قرار است در آن کاشته شود، خاک و کود لازم برای پر کردن گودال و …) را آماده کنید تا ریشه ها مدت کمتری در معرض هوا قرار بگیرند.
پس از خارج کردن ریشه از بستر قبلی باید ریشهها را بررسی کنید، در این زمان ایجاد زخم و صدمات فیزیكی، گیاه را شدیداً در برابر آفات و بیماری های خاکزی ضعیف میکند و باید در صورت مشاهده زخم، شکستگی و بافت های مرده و یا بیمار، این قسمت ها را با استفاده از چاقو یا قیچی تیز و ضدعفونی شده (برای ضدعفونی کردن ابزار میتوانید از الکل یا وایتکس و … استفاده کنید) حذف نمایید، همچنین خاک اطراف ریشهها را باید بتکانید و ریشه های بلندتر از حد معمول را کوتاه کنید.
توجه داشته باشید که به خاطر کاهش حجم ریشهها در طول انتقال و حذف برخی از ریشه ها، لازم است که شما حجم ساقهها را هم با هرس کردن تا حدودی کم کنید تا تعادل مناسبی بین ریشه و ساقه برقرار شود.
چگونگی استفاده از محلول پرالیناژ
پس از حذف ریشه های اضافه باید بدون تعلل (برای جلوگیری از خشک شدن ریشهها) ریشه های گیاه را تا قسمتی از طوقه یا ساقه نهال، درون ظرف محلول نموده و بچرخانید تا همه قسمت های ریشه به محلول پرالیناژ آغشته شوند و بهتر است ریشه ها را برای چند ثانیه در این محلول نگهدارید.
پس از آغشته شدن ریشه ها به محلول پرالیناژ، گیاه را از محلول خارج نموده و اقدام به کاشت آن در گلدان یا گودالی که از قبل آماده نموده اید کنید، محلول پرالیناژ که ریشه ها را به طور کامل بر گرفته میتواند نقش مهمی در ضدعفونی، تغذیه، حفظ رطوبت ریشه ها و تحریک تولید و توسعه ریشه های جدید ایفا نموده و در حفظ سلامت و بقاء گیاه و استقرار سریعتر و بهتر و همچنین طول عمر گیاه، تأثیر فراوانی داشته باشد.
ویدیو آموزشی
جمعبندی
با استفاده از محلول پرالیناژ شما این فرصت را دارید که انواع سموم و حتی کودهایی را که گیاه به آنها نیاز خواهد داشت، در حساسترین نقطه یعنی محیط ریشه قرار دهید و از آنجا که این مواد دقیقاً در نقطه هدف قرار میگیرند میزان مصرف آنها بسیار کمتر از شرایط معمول خواهد بود و نیازی به مصرف چندین برابری سم برای از بین بردن عوامل آسیب رسان، نخواهد بود.
از طرفی این محلول در حساسترین زمان یعنی زمان کاشت در اختیار گیاه قرار میگیرد، در این زمان گیاه در برابر آفات و بیماری ها بسیار ضعیف و آسیب پذیر است و تا زمان استقرار نیاز به حمایت دارد و از این رو توصیه میشود که استفاده از این محلول را در دستور کار قرار دهید، امید است مطالب این مقاله مورد توجه و استفاده شما قرار گرفته باشد.
منابع
http://www.golestan-ali.com/1084/bare-root-tree-planting
https://nargil.ir/Gardening-Tricks.aspx?id=20200216&cid=86618
سلام مهندس خسته نباشید
ممنون از اطلاعات عالیتون که در اختیار دیگران گذاشتید
از بردو فیکس میشه واسه تهیه محلول پرالیناژ استفاده کرد
سلام
ممنون از ثبت نظرتان
بله میشه ولی کافی نیست و بهتره که از قارچکش و حشره کش های ذکر شده در مقاله مثل قارچکش سیستمیک (مثل بنومیل، کاپتان، مانکوزب، تیرام و …) استفاده کنید.
اطلاعات بیشتر:
کودها و سموم مورد استفاده در محلول پرالیناژ