پرورش گیاه زاموفیلیا (ZZ)

زاموفیلیا به علت مراقبت و نگهداری آسان، رشد آرام، راحتی تکثیر و زیبایی منحصربه‌فرد برگ‌هایش به یکی از محبوب‌ترین گیاهان آپارتمانی تبدیل شده است. این گیاه با نور کم سازگار و به کم‌آبی مقاوم است و با شرایط محیط داخلی به راحتی سازگار می‌شود.

مقدمه

زاموفیلیا یکی از ساده‌ترین گیاهان برای پرورش در آپارتمان است و اغلب در فضاهای داخلی دیده می‌شود. گیاه زاموفیلیا که همچنین به عنوان گیاه ZZ نیز شناخته می‌شود، یک گیاه آپارتمانی با نگهداری و مراقبت کم است. برگ‌های براق و پهن و بیضی‌شکل آن به سمت بالا رشد می‌کنند. برگ‌های فاقد لکه و مومی و به رنگ سبز تیره هستند که گاهی اوقات با گیاه مصنوعی اشتباه گرفته می‌شود. زاموفیلیا یک گیاه کند رشد است بنابراین نیازی به تعویض زودهنگام گلدان ندارد.

معرفی زاموفیلیا

زاموفیلیا با نام علمی zamioculcas zamiifolia که به اختصار به آن ZZ میگویند دارای ریزوم‌های گوشتی است که باعث ایجاد برگ‌های صاف و براق با ترکیب دم برگ‌های ضخیم می‌شود که آب را ذخیره می‌کند و آن را به خشکی بسیار مقاوم می‌کند.

 برگ‌های زاموفیلیا بیضی‌شکل و گوشتی و سبز تیره هستند و ظاهری مومی شکل دارند. گل‌های آن اسپادیکس سفید و اسپات سبز است و فقط در گیاهان بالغ ظاهر می‌شوند. زاموفیلیا در خاک گلدان با زهکشی خوب کشت می‌شود. اجازه دهید خاک آن بین دو آبیاری خشک شود زیرا رطوبت زیاد باعث پوسیدگی ریزوم‌های آن می‌شود.

در ماه‌های زمستان گیاه زاموفیلیا را دو بار در ماه آبیاری کنید، اما درصورتی‌که خاک به‌طور کامل خشک شده باشد. یک یا دو بار در سال از کودهای متعادل مانند ۲۰-۲۰-۲۰ استفاده کنید. زاموفیلیا در مکان‌هایی با نور بسیار کم رشد می‌کند، حتی در مناطقی که فقط دارای نور فلورسنت است نیز رشد می‌کند، اما در نور غیرمستقیم آفتاب رشد بهتری دارد. اگر گیاه در زیر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد باعث سوزش و قهوه‌ای شدن برگ‌ها می‌شود. ارتفاع ساقه زاموفیلیا در گلدان به ۹۰ سانتی‌متر هم می‌رسد. تکثیر زاموفیلیا از طریق ریزوم‌های گوشتی آن صورت می‌گیرد. همچنین با استفاده از قلمه برگ نیز می‌توان زاموفیلیا را تکثیر کرد اما تکثیر از طریق قلمه برگ ممکن است بسیار طولانی شود و تا یک سال هم طول بکشد.

مراقبت از گیاه زاموفیلیا

گیاهان زاموفیلیا به دلیل نگهداری کم و مراقبت آسان از گیاهان آپارتمانی مشهور هستند که حتی باغبانانی با سیاه‌ترین انگشت شست می‌توانند با حداقل مراقبت آن را زنده نگه‌دارند. تنها چیزی که زاموفیلیا برای رشد نیاز دارد نور کافی و آبیاری خوب (تقریباً هر دو هفته یک‌بار) است. بااین‌حال، بیش‌ازحد نگران آب دادن به گیاه زاموفیلیای خود نباشید-این گیاهان از ریزوم‌ها رشد می‌کنند که به آن‌ها کمک می‌کند آب را در زیر خاک ذخیره کنند و آن‌ها را به گیاهانی مقاوم در برابر خشک‌سالی تبدیل کنند. اگرچه زاموفیلیا در فضاهای باز و مزارع در آفریقا رشد می‌کند، اما به علت شرایط آسان نگهداری در آپارتمان­ها و فضاهای داخلی نیز پرورش داده می‌شود.

گیاهان زاموفیلیا دارای برگ‌های براق طبیعی هستند که با تجمع گردوغبار می‌توانند به‌مرورزمان کدر به نظر برسند. هرگز برگ‌های یک گیاه زاموفیلیا را با براق‌کننده تجاری برگ تمیز نکنید زیرا منافذ گیاه را مسدود می‌کند. در عوض، گردوغبار برگ‌های آن را با یک دستمال مرطوب پاک کنید تا درخشندگی آن بازگردد.

نور

گیاهان زاموفیلیا در برابر طیف وسیعی از شرایط نوری مقاوم هستند که این امر آن‌ها را برای رشد داخل ساختمان مناسب می‌کند. درحالی‌که گیاهان ZZ می‌توانند بدون هیچ‌گونه نور طبیعی زنده بمانند، در نورهای روشن و غیرمستقیم بهترین عملکرد را دارند. بااین‌حال، اگر نور کافی به این گیاه داده نشود، می‌تواند به سرعت ساقه آن بلند می‌شود. از تابش مستقیم نور خورشید خودداری کنید زیرا این امر می‌تواند برگ‌های گیاه زاموفیلیا را بسوزاند.

خاک

گیاهان زاموفیلیا مادامی‌که زهکشی خوبی داشته باشند، نسبت به محیط گلدان خود بیش‌ازحد حساس نیستند. اکثر مخلوط‌های استاندارد گلدان که دارای زهکشی مناسب باشند برای گیاه شما مناسب است. در صورت نیاز به زهکشی اضافی، مخلوط کردن پرلیت یا ماسه با خاک گلدان به شما کمک می‌کند.

آبیاری

گیاهان زاموفیلیا به دلیل ریزوم‌های گوشتی و ضخیم خود بسیار مقاوم به خشکی هستند و می‌توانند کم‌آبی را تحمل کنند. به‌طورکلی، گیاهان زاموفیلیا باید به محض خشک شدن کامل خاک – معمولاً هر هفته یا دو هفته یک‌بار بسته به شرایط رشدی و آب و هوایی، آبیاری شوند؛ اما در صورت لزوم، گیاهان ZZ می‌توانند ماه‌ها بدون آب زنده بمانند، بنابراین گیاه زاموفیلیا کم‌آبی را بهتر از آبیاری بیش‌ازحد و غرقاب شدن تحمل می‌کند.

دما و رطوبت

میانگین دما و رطوبت خانگی برای گیاهان ZZ مناسب است. بهترین دما جهت رشد زاموفیلیا ۱۵ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد است. به‌طورکلی، گیاهان ZZ سرما (دمای کمتر از ۸ درجه سانتی‌گراد) را به خوبی تحمل نمی‌کنند، بنابراین از قرار دادن گیاه ZZ خود در محلی نزدیک به آبشارها یا مناطق بسیار سرد آپارتمان خودداری کنید. گیاهان ZZ به شرایط مرطوب احتیاج ندارند، اما اگر آپارتمان شما در قسمت خشک قرار دارد، با خرید یک دستگاه بخور یا قرار دادن آن در بالای سینی آب، رطوبت محیط گیاه ZZ خود را افزایش دهید.

کود

به‌طورکلی، گیاهان ZZ برای رشد نیازی به کود دهی منظم ندارند. بااین‌حال، برای حفظ سلامت گیاه، گیاه ZZ خود را با یک کود متعادل گیاهی (مانند ۲۰-۲۰-۲۰ یا ۱۰-۱۰-۱۰) یا یک کود مایع در فصل رشد فعال آن یک تا دو بار کود دهی کنید.

انواع زاموفیلیا

Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’: گونه‌ای نسبتاً جدید است که با شاخ و برگ بنفش تیره متمایز می‌شود

Zamioculcas zamiifolia “زاموفیلیای چندرنگ”: با شاخ و برگ سبز و لکه­های سفید و زرد مشخص می‌شود. اگر نور کافی به آن داده نشود، تنوع رنگ آن محو می‌شود.

تکثیر گیاه زاموفیلیا

گیاهان ZZ به دو روش اصلی تکثیر می‌شوند: از طریق تقسیم ریزوم و قلمه برگ. تکثیر بر اساس تقسیم ریزوم‌ها ساده‌ترین راه برای ایجاد گیاهان جدید زاموفیلیا است – وقتی‌که گلدان گیاه زاموفیلیا را تعویض می‌کنید ریزوم‌ها را جهت تکثیر و تولید گیاهان جدید تقسیم کنید.

از طرف دیگر، گیاهان زاموفیلیا را می‌توان با قلمه برگ نیز تکثیر کرد. این روش بیشتر از تکثیر از طریق ریزوم طول می‌کشد و ممکن است لازم باشد شش ماه تا یک سال منتظر بمانید تا قلمه برگ ریشه دهد و ریزوم­های جدید شروع به رشد کنند.

برای تهیه قلمه برگ زاموفیلیا

  1. از یک گیاه بالغ که حداقل دو گروه برگ و یک ساقه دارد یک قلمه تهیه کنید.
  2. قلمه تهیه شده را در ترکیب خاکی با زهکشی مناسب بکارید.
  3. قلمه را در یک نقطه گرم و مرطوب قرار دهید که نور روشن (اما نه مستقیم) را در طول روز دریافت می‌کند.
  4. روی قلمه را با استفاده از یک کاور پلاستیکی که دارای روزنه کافی جهت ورود و خروج هوا است بپوشانید.

تعویض گلدان گیاه زاموفیلیا

گلدان گیاهان زاموفیلیا را باید تنها زمانی که گیاه از ظرف گلدان قبلی خود بزرگ‌تر شده‌ است تعویض کرد. این معمولاً با ریزوم­های زیر خاک که به لبه ظرف فشار می‌آورند یا فرم ظروف پلاستیکی را تغییر می‌دهند، مشهود است. گلدانی با یک سایز بزرگ‌تر از گلدان قبلی انتخاب کنید؛ مانند بسیاری از گیاهان آپارتمانی، معمولاً ایده خوبی است که تا بهار یا تابستان منتظر بمانید و سپس گلدان گیاهان زاموفیلیای خود را تعویض کنید زیرا بهتر می‌توانند اختلالات را در طول دوره رشد فعال تحمل کنند. مطمئن شوید که یک گلدانی با سوراخ‌های زهکشی مناسب برای گیاه زاموفیلیای خود انتخاب کرده‌اید.

مشکلات رایج زاموفیلیا

گیاهان زاموفیلیا گیاهان مقاومی هستند و مقاومت بالایی نسبت به اکثر بیماری‌ها و آفات دارند. مراقب آفات رایج گیاهان آپارتمانی مانند شپشک آرد آلود، سپرداران، پشه قارچ و شته‌هایی باشید که ممکن است به گیاهان زاموفیلیای شما حمله کنند. گیاهان زاموفیلیا عملاً عاری از بیماری هستند.

زرد شدن چند برگ پایینی در زاموفیلیا یک امر طبیعی است اما اگر تعداد برگ‌های زرد زیاد باشد بررسی کنید که گیاه را بیش‌ازحد آبیاری نکرده باشید و گلدان و خاک شما زهکش مناسب دارد یا نه.

ساده‌ترین اشتباه که باعث از بین رفتن گیاه زاموفیلیا می‌شود غرقاب شدن گیاه در آب است؛ بنابراین گیاهان را بیش‌ازحد آبیاری نکنید و از خاک و گلدان‌هایی با زهکشی مناسب جهت کشت آن استفاده کنید.

اگر نوک برگ‌های گیاه شما شروع به تغییر رنگ و قهوه‌ای شدن کرد به ‌احتمال‌زیاد به دلیل خشکی هوای محیط و عدم رطوبت کافی در محیط است.

جمع‌بندی

گیاهان زاموفیلیا به دلیل نگهداری کم و مراقبت آسان از گیاهان آپارتمانی مشهور هستند. تنها چیزی که زاموفیلیا برای رشد نیاز دارد نور کافی و آبیاری خوب (تقریباً هر دو هفته یک‌بار) است. میانگین دما و رطوبت خانگی برای گیاهان زاموفیلیا مناسب است. بهترین دما جهت رشد زاموفیلیا ۱۵ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد است. به‌طورکلی، گیاهان ZZ سرما (دمای کمتر از ۸ درجه سانتی‌گراد) را به خوبی تحمل نمی‌کنند. زاموفیلیا به دو روش اصلی تکثیر می‌شود: از طریق تقسیم ریزوم و قلمه برگ. تکثیر بر اساس تقسیم ریزوم‌ها ساده‌ترین راه برای ایجاد گیاهان جدید زاموفیلیا است. گلدان گیاهان زاموفیلیا را باید تنها زمانی که گیاه از ظرف گلدان قبلی خود بزرگ‌تر شده‌ است تعویض کرد.

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۴.۴ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۲۵

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه
۴ دیدگاه پرسش و پاسخ خود را درباره این مطلب ارسال کنید!
  1. زهره کریمی
    ۱۴۰۰/۰۷/۱۵

    خیلی عالی بود موفق باشید

  2. زهره کریمی
    ۱۴۰۰/۰۷/۱۵

    عالی بود موفق باشید

  3. ابوالفضل نورصفا
    ۱۴۰۰/۰۷/۱۴

    سلام ؛
    من چندین سال است که زاموفیلیا دارم مراقبت تقریبا خوبی را هم جه از نظر دما،آبیاری،کود و….
    اعمال میکنم . انواع قلمها را نیز گرفته ام ، خواستم سئوال کنم که چه کودی را برای ریشه دهی استفاده میکنید که اینچنین گیاهتان ریشه پر است .
    ممنونم .

    • مدیر سایت
      ۱۴۰۰/۰۷/۱۶

      عصاره جلبک دریایی ، هورمون اکسین و فولویک اسید باعث افزایش رشد ریشه می شوند

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*