نحوه رشد و مراقبت از گیاه یشم در آپارتمان
گیاه یشم یک ساکولنت آپارتمانی است که به راحتی رشد میکند به راحتی تکثیر میشود و بسیار کم توقع است اما به رطوبت زیاد و مجموعهای از بیماریها حساس است. آبیاری بیشازحد، مانند سایر ساکولنت¬ها، مطمئناً برای گیاه یشم نیز کشنده است، بنابراین خاک را بیشازحد مرطوب نگه ندارید. گیاهان یشم برای رشد کامل به نور غیر مستقیم زیادی احتیاج دارند.
فهرست محتوا این مقاله
مقدمه
گیاه یشم از گیاهان آپارتمانی از خانواده کراسولاسهآ است که دارای برگهای گوشتی و بیضیشکل و ساقههای چوبی ضخیم که شبیه تنهی درخت کوچک است. گیاه یشم فقط با کمی مراقبت، میتواند ارتفاعی بین ۳ تا ۶ فوت داشته باشد، اما سرعت رشد آن کم است و سالانه حدود ۲ اینچ رشد میکند. گیاهان یشم بومی آفریقای جنوبی هستند. تصور میشد که این گیاهان برای صاحبانشان خوششانسی میآورند، بنابراین اغلب به عنوان هدیه داده میشد.
نکته: صاحبان خانههایی که حیوان خانگی دارند باید مراقب باشند که گیاه یشم را در خانه خود کجا قرار میدهند؛ زیرا تمام قسمتهای این گیاه برای سگ و گربه سمی است.
مشخصات کلی
نام گیاهشناسی: Crassula ovata
نام عمومی: گیاه یشم
خانواده: Crassulaceae
نوع گیاه: ساکولنت
اندازه گیاه: گیاهان بالغ ۳-۶ فوت ارتفاع و ۲-۳ فوت عرض دارند.
قرار گرفتن در معرض آفتاب: آفتاب کامل
نوع خاک: خاک سبک با زهکشی خوب
pH خاک: خنثی تا اسیدی
زمان گلدهی: بهار (به ندرت در داخل خانه شکوفا میشود)
رنگ گل: سفید
منطقه بومی: آفریقای جنوبی
سمیت: سمی برای سگ و گربه
مراقبت از گیاه یشم
گیاهان یشم بهطورکلی کمتوقع هستند و به راحتی رشد میکنند، اما به رطوبت زیاد و مجموعهای از بیماریها حساس هستند. آبیاری بیشازحد، مانند سایر گیاهان ساکولنت، مطمئناً برای گیاه یشم نیز کشنده است، بنابراین خاک را بیشازحد مرطوب نگه ندارید. گیاهان یشم برای رشد کامل به نور غیر مستقیم زیادی احتیاج دارند. بااینحال، اگر شرایط مناسب رشدی آنها برآورده شود، یک ساکولنت خیرهکننده به شما هدیه داده میشود که به راحتی تکثیر میشود و میتوانید تعداد زیادی گلدان گل یشم در آپارتمان خود داشته باشید.
نور
گیاهان یشم عاشق نور هستند و گیاهان جوان به ویژه برای رشد باید در معرض نور شدید و غیرمستقیم خورشید قرار گیرند. گیاهان یشم پیر و جوان روزانه باید حداقل چهار تا شش ساعت در معرض نور خورشید قرار بگیرند، اما گیاه یشم را در برابر اشعههای مستقیم خورشید محافظت کنید. نور شدید میتواند گیاهان جوان و نابالغ را بسوزاند یا باعث قرمز شدن برگهای قدیمیتر شود.
خاک
هنگام انتخاب محیط کشت برای گیاه یشم خود، یک ترکیب گلدان مخصوص کراسولهها بهترین انتخاب است. در حالت ایده آل، خاک باید دارای سطح pH خنثی تا کمی اسیدی باشد و به خوبی تخلیه شود تا از تجمع رطوبت بیشازحد که منجر به رشد قارچ و پوسیدگی ریشه میشود جلوگیری کند. اگر برای کشت گیاه یشم از مخلوط گلدانی چند منظوره استفاده میکنید، حتماً مقداری پرلیت به آن اضافه کنید تا به تخلیه کمک کند. علاوه بر این، میتوانید گیاه یشم خود را در یک گلدان رسی یا سفالی بکارید تا به تخلیه رطوبت اضافی خاک کمک کند.
آبیاری
در طول بهار و تابستان، گیاهان یشم اغلب باید آبیاری شوند تا خاک آنها مرطوب باشد اما مراقب باشید خاک خیس و غرقابی نباشد (همچنین مطمئن شوید که زهکشی گلدان سالم است). در زمستان آبیاری گلدان خود را به ماهی یکبار کاهش دهید. همچنین، اگر با گذاشتن گلدان گیاه در یک بشقاب آب، گیاه را از زیر آبیاری میکنید، پس از چند دقیقه هرگونه آب اضافی را خالی کنید و هرگز اجازه ندهید گیاه یشم شما در آب بنشیند.
دما و رطوبت
گیاهان یشم دمای متوسط خانه از ۶۵ تا ۷۰ درجه فارنهایت را ترجیح میدهند. در شب و در زمستان، گیاهان یشم میتوانند محیط خنکتری را تا دمای ۵۵ درجه فارنهایت تحمل کنند، اگرچه این گیاهان هرگز نباید در دمای زیر ۵۰ درجه فارنهایت به مدت طولانی نگهداری شوند.
کود دهی
بسیاری از افراد ساکولنتها را کمتر تغذیه میکنند. برای رشد موفق گیاه یشم، آن را در آغاز فصل یا در طول فصل رشد با کود مایع رقیق شده کود دهی کنید. از کود متعادل ۲۰-۲۰-۲۰ به میزان کم در گیاهان بالغ و کودی با نیتروژن کمتر در گیاهان جوان استفاده کنید.
تکثیر گیاه یشم
گیاه یشم به دلیل سهولت در تکثیر مشهور است و گیاهان جدید را میتوان به راحتی از یک برگ یا قلمهای که از گیاه مادر گرفته شده است تکثیر کرد و به شما این فرصت را میدهد که مجموعه خود را به راحتی افزایش دهید. بهترین زمان برای تکثیر گیاهان یشم در تابستان (زمانی که آنها بهاحتمالزیاد نور و رطوبت کافی را دریافت میکنند) است.
نحوه تکثیر گیاه یشم با قلمه:
با قلمهای به طول حداقل دو تا سه اینچ شروع کنید. قلمه باید از یک گیاه سالم و بالغ که عاری از بیماری است گرفته شود.
اجازه دهید قلمه برای چند روز در یک مکان گرم و خشک بماند. هنگامیکه محل زخم در قلمه خشک شد و روی آن اسکاب (پینه) تشکیل شد ادامه کار را انجام دهید
محل زخم قلمه را به پودر هورمون ریشهزایی آغشته کنید.
انتهای قلمه را در گلدانی که حاوی مخلوطی از نصف خاک و نصف ورمیکولیت (پرلیت) است بکارید.
قلمه را فقط تا زمانی که مخلوط گلدان کمی مرطوب شود آب دهید. قلمه شما باید ظرف چند هفته ریشهدار شود، پس از ریشهدار شدن میتوانید مانند یک گیاه معمولی یشم مراقبت از قلمه را شروع کنید.
تکثیر با برگ:
تکثیر را با برداشتن برگی که شامل دمبرگ است شروع کنید (پیچاندن ملایم برگ از گیاه میتواند به ریشهدار شدن آن کمک کند). برگها باید از یک گیاه سالم و بالغ که عاری از بیماری است گرفته شود.
اجازه دهید برگ جدا شده برای چند روز در یک مکان گرم و خشک بماند، آماده ادامه کار هستید.
هنگامیکه انتهای برگ خشک شد و روی آن اسکاب تشکیل شد محل زخم را به پودر هورمون ریشهزایی آغشته کنید.
برگ را در مخلوط خاک گلدان که حاوی نصف خاک، نیمی ورمیکولیت (پرلیت) است قرار دهید. برش برگ نیازی به دفن در خاک ندارد – فقط تماس برگ با خاک برای رشد سریع کافی است.
گیاه را در یک مکان گرم و روشن قرار دهید، گاهی اوقات گلدان را مه پاشی کنید تا گیاه مرطوب بماند. ریشهها و گیاهان کوچک باید در اطراف لبه برگ ظاهر شوند، در این مرحله میتوانید گیاهان جدید را به یک گلدان دیگر منتقل کنید.
تعویض گلدان گیاه یشم
تعویض مکرر گلدان گیاه یشم ضروری نیست زیرا رشد آن کند است. تعویض گلدان معمولاً هر دو تا سه سال برای گیاهان کوچکتر و هر چهار تا پنج سال برای گیاهان بزرگتر انجام میشود. بهطورکلی، یک گلدان ۴ اینچی یا ۶ اینچی برای گیاهان یشم با اندازه متوسط بسیار خوب عمل میکند. اگر میتوانید، یک گلدان رسی یا سفالی را جهت تعویض گلدان انتخاب کنید که رطوبت اضافی خاک را دفع کند. اگر متوجه شدید که گیاه یشم شما از ظرف خود بزرگتر شده است، مراحل زیر را دنبال کنید تا گلدان گیاه را به درستی تعویض کنید:
قبل از تعویض گلدان از خشک شدن خاک گلدان اطمینان حاصل کنید.
به آرامی یک چاقو یا ابزار تخت دیگر را در اطراف لبه داخلی گلدان بچرخانید تا خاک شل شود و ریشههایی که ممکن است به دیواره گلدان چسبیده باشند جدا شوند.
گیاه یشم را از گلدان جدا کنید.
خاک قدیمی را از ریشهها جدا کنید، مطمئن شوید که ریشههای پوسیده یا مرده را در این مرحله از بین میبرید. هرگونه بریدگی قابلمشاهده را با قارچکش درمان کنید.
گیاه را در گلدان جدید خود قرار دهید و گلدان را دوباره با خاک مناسب پر کنید.
گیاه را به مدت یک هفته خشک نگه دارید، سپس آبیاری را آنها به مقدار کم شروع کنید تا خطر پوسیدگی ریشه کاهش یابد.
آفات رایج یشم
مانند بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی و ساکولنتها، گیاهان یشم باید با انواع آفات و بیماریها مقابله کنند. گیاه یشم در صورت آبیاری بیشازحد و نداشتن زهکش کافی ممکن است دچار بیماری پوسیدگی ریشه شود.
شایعترین آفت در گیاه یشم شپشک آردآلود است که به ویژه در محل اتصال برگ به ساقه قابلمشاهده است. ازآنجاکه گیاهان یشم (و بهطورکلی ساکولنتها) به حشرهکشها و روغنها حساسیت خاصی دارند، باید با پنبه، گوش پاککن یا دستمال آغشته به الکل به آرامی شپشکها را از روی گیاه جدا کنید. سایر مشکلات ممکن است شامل هجوم کنه یا سپرداران باشد.
مشکلات رایج گیاهان یشم
درحالیکه مراقبت از گیاهان یشم بسیار آسان است و گیاهان پرتوقعی نیستند، ممکن است با چند مشکل روبرو شوید که باعث میشود فکر کنید چرا گیاه شما آنطور که باید رشد نمیکند. این مشکلات عبارتاند از
برگهای چروکیده
ازآنجاکه گیاهان یشمی آب را در برگهای خود ذخیره میکنند، برگهای چروکیده نشانه خوبی است که نشان میدهد گیاه شما آب کافی دریافت نمیکند. این علائم ممکن است با افتادگی یا “پژمردگی” کلی گیاه همراه باشد، اما این مشکل پس از آبیاری باید سریعاً رفع شود.
از دست دادن برگ
اگر گیاه یشم شما بهطور مکرر برگهای خود را از دست میدهد، ممکن است نشانه این باشد که نور کافی دریافت نمیکند. گیاه یشم باید حداقل شش ساعت در روز از نور غیرمستقیم و روشن خورشید برخوردار شود. گیاه را به مکانی با نور مناسب منتقل کنید و ببینید آیا مشکل برطرف میشود یا خیر. اگر بیشتر برگهای در حال ریزش، برگهای قدیمی هستند یا ریزش با رشد ساقه همراه است ممکن است محل نگهداری گیاه شما خیلی گرم باشد و نیاز است که گلدان را به مکانی با دمای کمی سردتر (اما نه سرد) انتقال دهید.
زرد شدن همهجانبه گیاه یشم
یک یا دو برگ زرد روی گیاه یشمی شما پایان عمر گیاه شما نیست، اما اگر متوجه شدید سرتاسر گیاه شما زرد شده است، این نشانه یک مشکل جدی است. بهطورکلی، زرد شدن کامل گیاه یشم نشاندهنده آبیاری بیشازحد است. سایر علائم گویا (مانند ریشههای پوسیده) را بررسی کنید و دفعات آبیاری خود را کاهش دهید.
سؤالات متداول
آیا مراقبت از گیاهان یشم آسان است؟
بهطورکلی، مراقبت از گیاهان یشم آسان است. بااینحال، برخی از صاحبان گیاهان در ابتدا نمیتوانند برنامه آبیاری مناسب آن را تنظیم کنند.
کدام گیاهان شبیه گیاهان یشم هستند؟
اگر از ظاهر گیاه یشم خوشتان میآید، میتوانید پرورش انواع دیگر ساکولنتهای مشابه یشم مانند پرفراتا و ساکولنتهای ساق عروس را امتحان کنید.
گیاهان یشمی چقدر عمر میکنند؟
با مراقبت مناسب، گیاهان یشم میتوانند بین ۵۰ تا ۷۰ سال و گاهی حتی بیشتر عمر کنند. به همین دلیل، اغلب آنها به صورت نسلی منتقل میشوند.
جمعبندی
گیاهان یشم عاشق نور هستند و گیاهان جوان به ویژه برای رشد باید در معرض نور شدید و غیرمستقیم خورشید قرار گیرند. هنگام انتخاب محیط کشت برای گیاه یشم خود، یک ترکیب گلدان مخصوص کراسولهها بهترین انتخاب است. در حالت ایده آل، خاک باید دارای سطح pH خنثی تا کمی اسیدی باشد و به خوبی تخلیه شود تا از تجمع رطوبت بیشازحد که منجر به رشد قارچ و پوسیدگی ریشه میشود جلوگیری کند. در طول بهار و تابستان، گیاهان یشم اغلب باید آبیاری شوند تا خاک آنها مرطوب باشد اما مراقب باشید خاک خیس و غرقابی نباشد (همچنین مطمئن شوید که زهکشی گلدان سالم است). در زمستان آبیاری گلدان خود را به ماهی یکبار کاهش دهید. گیاهان یشم دمای متوسط خانه از ۶۵ تا ۷۰ درجه فارنهایت را ترجیح میدهند. در شب و در زمستان، گیاهان یشم میتوانند محیط خنکتری را تا دمای ۵۵ درجه فارنهایت تحمل کنند، اگرچه این گیاهان هرگز نباید در دمای زیر ۵۰ درجه فارنهایت به مدت طولانی نگهداری شوند.
سلام و احترام
ممنون از مطالب مفیدتان