زنجره چیست؟ بهترین روش کنترل و مبارزه با زنجره

زنجره یکی از خطرناک‌ترین و مهم‌ترین آفت باغ‌ها به‌خصوص باغ انگور به‌شمار می‌رود، در این مقاله مراحل زندگی و روش‌های ازبین‌بردن زنجره را شرح دادیم. با ما همراه باشید.

زنجره بالغ روی شاخه درخت

زنجره در حال حاضر مهم‌ترین و خطرناک‌ترین آفت باغ‌های انگور به‌شمار می‌آید که به زنجره مو یا جیرجیرک دشتی نیز معروف است. این آفت خسارت شدیدی را به باغ‌های انگور وارد می‌کند.

در حشره بالغ اندازه بدن در ماده‌ها ۲۳-۲۸ و در نرها ۲۰-۲۴ میلی‌متر است. رنگ بدن سبز روشن تا سبز مایل به قهوه‌ای است. چشم‌ها فیروزه‌ای بعضا سیاه تا قهوه‌ای می‌باشد. دو خط سبزرنگ یکی عقب سر و دیگری پایین‌تر از آن و بالای بال‌ها دیده می‌شود.

زنجره مو بالغ

زیست شناسی

این آفت دارای ۴ سن پورگی است که هرکدام از این مراحل دارای ویژگی‌هایی هستند. پوره‌ها در داخل خاک به‌سر می‌برند و تغذیه آنها هم از شیره گیاهی ریشه صورت می‌گیرد ، درحالی که حشرات بالغ بیرون از خاک زندگی می‌کنند و تغذیه آنها هم از شیره بخش‌های گیاه است.

پوره‌های سن آخر بعد از مناسب شدن هوا در محیط بیرون از خاک خارج و پس از پوست اندازی به حشره کامل تبدیل می‌شوند. حشره کامل به مدت سه ماه و تا شهریور فعالیت دارد و پس از خروج و تغذیه، جفت‌گیری و سپس تخم‌ریزی می‌کند.

چرخه زندگی زنجره

تخم ریزی و ازدیاد

تخم‌ریزی روی شاخه‌های همان سال که هنوز سبز هستند و ندرتا روی شاخه‌های سال گدشته صورت می‌گیرد. تخم‌ریزی روی نباتات مختلف مثمر و غیرمثمر و گیاهان خشبی مانند شیرین‌بیان و تلخ‌بیان نیز صورت می‌گیرد و فقط به درختان مو ختم نمی‌شود.

برای تخم‌ریزی توسط تخم‌ریز شکاف طولی روی شاخه ایجاد نموده و آنها را در چند شکاف و حدود ۳۵ شکاف می‌توان مشاهده کرد. هر حشره ماده کامل حدود ۸۰۰ تخم می‌گذارد. پوره‌ها پس از ۷ هفته و در اواسط مهر ماه از تخم خارج می‌شوند و تخم‌هایی که دیرتر گذاشته شده‌اند زمستان را گذرانده و در خرداد به پوره تبدیل می‌شوند.

چرخه زندگی زنجره در خاک و بیرون خاک
چرخه زندگی زنجره

فعالیت و تغذیه

پوره‌ها پس از خروج از تخم روی زمین افتاده و به سرعت از راه شکاف های زمین به داخل خاک واردشده و لانه‌های بیضی تا استوانه‌ای ساخته و از داخل این لانه‌ها به تغذیه از ریشه می‌پردازند. دوره پورگی ۴ سال طول می‌کشد و با نزدیک شدن به دوره بالغی به سطح خاک نزدیک می‌شوند. فعالیت پوره‌ها در عمق‌های مختلفی صورت می‌گیرد و می‌تواند تا عمق بیش از ۵۰ سانتی‌متر در داخل خاک نفوذ کند و هر چه بزرگ‌تر شوند آسیب بیشتری به ریشه می‌زنند.

مراحل بیرون آمدن زنجره مو از پوست
مراحل پوست‌اندازی

بهترین زمان و روش کنترل و مبارزه

کنترل غیرشیمیایی

بهترین و موثرترین راه مبارزه با این آفت قطع و نابودکردن شاخه‌های تخم‌ریزی شده در زمان تخم‌ریزی (شهریور تا مهر) است.

مبارزه با سموم شیمیایی

برای کنترل شیمیایی با مشاوران و گیاه‌پزشکان سایت تجارت سبز آبان مشورت کنید تا نحوه استفاده و مقدار سم را باتوجه‌به شرایط و وضعیت باغ شما تعیین کنند. برای مبارزه شیمیایی می‌توان از سموم قابل استفاده در خاک مثل دیازینون گرانول و سایپرمترین برای پوره‌ها و برای حشره کامل از کنفیدور، دورسبان، اکسی دیمتون متیل و … استفاده کرد.

زنجره سبز رنگ بالغ روی درخت

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۳.۸ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۴۸۴

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه
۱۴ دیدگاه پرسش و پاسخ خود را درباره این مطلب ارسال کنید!
  1. Raza yosafi
    ۱۴۰۱/۰۴/۲۶

    با سلام
    مقاله بر اساس تحقیقات کامل انجام شده ممنون از نویسنده اش اما بنده در مورد روش استفاده از سموم و شرایط زمان استفاده را خودم امتحان کردم بهترین فصل مبارزه از ریشه فصل پاییز بعد از اتمام برداشت محصول و اوایل بهار در اولین آبیاری از سم کنفیدور را توصیه می کنم ما در این روش جواب گرفتیم

    • علی پور
      ۱۴۰۱/۱۱/۲۶

      با تشکر مقله شما عالی ومفید بود.سپاس

  2. مهندس بیات
    ۱۴۰۱/۰۳/۲۹

    بسیار عالی و دقیق اشاره کردین با بیان ساده .

    • آبان
      ۱۴۰۱/۰۳/۳۱

      ممنون از نگاه شما

    • علی عزیزی
      ۱۴۰۱/۰۵/۰۹

      با سلام
      همه چیز خوب گفته شد اما شخم زدن هر ساله باغ فراموش نشود چون تنورکهایی که زنجره برای خروج از زمین در خاک ایجاد می کند دقیقا به ریشه گیاه مو ختم می شود اگر پس در فصل بهار باغ شخم کامل نشود ریشه ضعیفتر می شود و جریان هوا وارد تنورک ها شده و رطوبط اطراف ریشه کم می شود و باعث ضعف گیاه و خشک شدن ریشه و گیاه می شود.برای درختانی هم که مورد حمله واقع شدند و در بهار قدرت جوانه زنی کمی دارند استفاده از اسید آمینه اسید هیومیک و کود اوره در فصل بهار توصیه می شود.با تشکر

  3. جلیل حیدری
    ۱۴۰۱/۰۳/۲۸

    سلام
    مطالب خوب و مفیدبودند لیکن این سمومی که برای مبارزه با زنجره نام برده آید بنده به شخصه استفاده کردم درصدازبین بردن آفت شاید کمتراز ۱۵درصد باشد بطوریکه در منطقه ما باغداران ناچارا اقدام به تخریب باغ انگوری می کنند چون عملاً دیگر تاک(انگوری)نمانده حالا مشگل از سم هاست یااینکه آفت گنده تر ازاین حرفاست

    • آبان
      ۱۴۰۱/۰۴/۰۷

      در مدیریت این حشره همانطور که اشاره شد جمیع روش های مدیریتی بایستی ادغام و اعمال شوند و فقط استفاده از سموم کارساز نیست

    • رضا
      ۱۴۰۱/۰۴/۱۷

      باتشکر از مقاله مفید

      • آبان
        ۱۴۰۱/۰۴/۲۱

        ممنون از نگاه شما

  4. Zahra
    ۱۴۰۱/۰۳/۲۳

    ممنون از اطلاعات مفیدتون

    • آبان
      ۱۴۰۱/۰۳/۲۴

      ممنون از نگاه شما

  5. هاشم صفری
    ۱۴۰۰/۰۳/۰۲

    درود بر شما
    واقعا مطالب کامل و کارآمدی بود
    در عین حال بسیار به زبان ساده و کاربردی بود توضیحات تون
    ممنون

    • حافظ بهاری
      ۱۴۰۰/۰۳/۰۳

      سلام
      سپاس از نظرتان

  6. حافظ بهاری
    ۱۴۰۰/۰۲/۰۷

    با سلام
    ممنون از ثبت نظرتان، مقاله بروزرسانی شد.

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*