علت تلخی خیار
تلخی خیار یکی از مواردی است که اکثر کشاورزان با آن مواجه میشوند. معمولاً تلخی میوه خیار ناشی از برخی شرایط آبوهوایی یا خاک است که بهراحتی قابلحل است. به نظر میرسد که وجود هرگونه تنش هنگام رشد خیار موجب تلخی آن میشود؛ بنابراین اگرچه ما نمیتوانیم مشکل را پس از تلخ شدن خیار اصلاح کنیم، اما میتوانیم از شرایطی که باعث تلخی خیار میشوند جلوگیری کنیم.
فهرست محتوا این مقاله
مقدمه
کمتر کشاورزی است که رشد خیار تلخ را تجربه نکرده باشد. برای هر کشاورزی ناراحتکننده است که با توجه به مراقبتهایی که در طول فصل از گیاه خود انجام داده وقتی آنها را برداشت میکند متوجه میشود که میوه یا سبزی برداشتشده طعم خوبی ندارد. خیار به دلیل باروری سریع و بالا گیاه بسیار معروفی است؛ اما اگر خیارهای تولیدشده تلخ و غیرقابلمصرف باشند، چه فایدهای دارد؟
متأسفانه، نمیتوانید تشخیص دهید که آیا خیار در حال رشد تلخ است و وقت دارید که در مورد رفع تلخی آن کاری انجام دهید یا نه؟ معمولاً تلخی میوه خیار ناشی از برخی شرایط آبوهوایی یا خاک است که بهراحتی قابلحل است.
چه چیزی خیار را تلخ میکند؟
خیارهای کشتشده همه حاوی کوکوربیتاسین B و کوکوربیتاسین C هستند، ترکیباتی که برگهای آنها را تلخ کرده تا طعم نامطلوبی برای حیوانات جونده داشته باشند. این ترکیبات معمولاً به برگها و ساقه گیاهان محدود میشوند، قسمتهایی از گیاه که انسان نمیخورد، بنابراین ما از وجود آنها مطلع نیستیم. تنها زمانی که این ترکیبات به داخل میوهها حرکت میکنند، ما شروع به تشخیص طعم تلخ میکنیم. معمولاً این کل میوه نیست که تلخ میشود. بهطورمعمول، تلخی در انتهای میوه و درست در ناحیه زیرپوست متمرکز میشود.
جلوگیری از تلخ شدن خیار
هنوز در مورد علت انتشار تلخی در میوههای خیار اختلافنظر وجود دارد، اما به نظر میرسد که وجود هرگونه تنش هنگام رشد خیار موجب تلخی آن میشود؛ بنابراین اگرچه ما نمیتوانیم مشکل را پس از تلخ شدن خیار اصلاح کنیم، اما میتوانیم از شرایط رشدی زیر که عاملان بالقوه تلخی خیار هستند جلوگیری کنیم.
۱. شرایط خشک:
آبوهوای گرم و خشک به مدت طولانی میتواند به تلخ شدن میوه خیار کمک کند. خیارهای خود را بهخوبی آبیاری کنید تا تمایل به تلخی در آنها خنثی شود. خیار به حداقل یک اینچ آب در هفته و در مواقع خشکی شدید و گرمای زیاد به آب بیشتری نیاز است. برای اطمینان از دریافت رطوبت کافی و مناسب، آبیاری قطرهای را جهت آبیاری گیاهانتان اعمال کنید. همچنین جهت تعیین زمان دقیق آبیاری میتوانید انگشت اشاره خود را به عمق یک اینچ در خاک فرو کنید. اگر خاک در این عمق مرطوب است، نیازی به آبیاری نیست اما اگر خاک خشک است، زمان آبیاری گیاهانتان است. هنگام افزایش دما، اطراف ریشهها را مالچ کشی کنید تا به حفظ رطوبت خاک و جلوگیری از رشد علفهای هرز کمک کند. در گلخانهها هنگامیکه درجه حرارت تا حدود ۳۲ درجه سانتیگراد افزایش مییابد، پارچهای سایهدار را روی سقف گلخانه بکشید یا از شید استفاده کنید تا در طول گرمترین روزهای فصل رشد، نور فیلتر شده به گیاهان ارائه شود. دمای بسیار گرم گیاهان را تحت تنش قرار میدهد که باعث تلخی خیار میشود.
۲. خاک ضعیف:
عامل دیگر تلخی خیار، خاک ضعیف و دارای کمبود مواد مغذی است. خیارها تغذیهکنندههای سنگینی هستند و خاک غنی از مواد آلی به تولید خیار بیشتر و با طعم بهتر کمک میکند. هنگام آمادهسازی بستر کشت مقداری کود به خاک اضافه کنید و سپس گیاهان را در طول فصل رشد نیز تغذیه کنید. اگر خاک شما ضعیفتر از حد ایده آل است، هر ۴ تا ۶ هفته به خیارهای خود یک کود متعادل بدهید. کاشت خیار را در بسترهای بلند و یا بهصورت جوی و پشته در نظر بگیرید-هر دو گزینه به خاک اجازه میدهد در ابتدای فصل رشد زودتر گرم شود و به گیاهان جوان کمک میکند تا از استرس ناشی از خاک سرد در امان بمانند. استرس کمتر = تلخی کمتر.
۳. رقابت بالا
خیارها بهعنوان تغذیهکنندههای سنگین از رقابت برای آب و مواد مغذی (چه رقابت با بوتههای دیگر خیار و چه رقابت با علفهای هرز)، خوششان نمیآید. بستر کشت را بدون علفهای هرز نگه دارید و هنگام کاشت بذر یا نشا فاصله مناسب بین بوتههای خیار را رعایت کنید. خیارهای گلخانهای و داربستی را با فاصله حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر از یکدیگر بکارید و فاصله گیاهانی که روی پشتهها کشت میشوند را به ۹۰ سانتیمتر افزایش دهید. با وجود فضای کافی برای رشد خیار و در دسترس بودن مواد مغذی از تلخی خیار جلوگیری کنید.
کمبود خورشید:
مناطق ابری مانند شمال غرب اقیانوس آرام، خیارهای تلخی را به دلیل کمبود آفتاب گزارش کردهاند. گرچه شما نمیتوانید ساعتهای تابش خورشید را کنترل کنید، اما میتوانید خیارها را در مکانی که بهاندازه کافی نور خورشید دریافت میکنند کشت کنید.
اگر هوا خنک و مرطوب و آسمان پوشیده از ابر باشد شما میتوانید با استفاده از کاور و تونل کشی گرما و نور موجود را تقویت کنید. در باغ، از کاشت خیار در مناطقی که سایه محصولات بلندتر روی گیاهان خیار میافتد، خودداری کنید، مگر اینکه در آبوهوای بسیار گرم زندگی کنید که کمی سایه بعدازظهر ممکن است به جلوگیری از تلخی خیار در گرمترین روزها کمک کند.
بنابراین اگرچه گیاهان خیار بهراحتی رشد میکنند و شما میتوانید از چند گیاه برداشت خوبی داشته باشید، برای به دست آوردن کیفیت و کمیت بالا، باید شرایط خوبی را برای خیار فراهم کنید: مقدار زیادی آفتاب، آبیاری منظم و خاک غنی.
درنهایت، برای کشت به دنبال ارقامی باشید که مناسب منطقه شما بوده و برچسب “غیر تلخ” دارند. برخی از انواع معتبر عبارتاند از ‘Marketmore 97’، ‘Diva’، ‘Eversweet’ (هرگونه ای با نام ‘sweet’)، ‘Long Green Improved’ و ‘Lemon’.
مانند همه گیاهان، خوراکی یا غیره، ترفند واقعی پرورش گیاهان سالم و مولد این است که تحقیق کنید گیاه چه شرایطی را برای رشد مطلوب ترجیح میدهد و تمام تلاش خود را برای تأمین آنها بکار بگیرید. حتی وجود چند روز استرس میتواند باعث ایجاد آسیب ناگهانی به گیاهان شود. گیاهان زینتی احتمالاً بهبود مییابند، اما شما فقط یکبار فرصت دارید که آن را در خیار و دیگر گیاهان زراعی اصلاح کنید. به همین دلیل بسیار مهم است که برای انتخاب محل رشد و ارقام زراعی خود کمی فکر کنید.
بهمحض مشاهده خیار تلخ، اقدامات احتیاطی را در بالا انجام دهید تا مطمئن شوید که بقیه محصول شما به سرنوشت مشابهی دچار نمیشود.
با خیار تلخ چه کنیم
اگر با خیارهای تلخ مواجه شدید، بهطور خودکار آن را به سطل زباله یا سطل کمپوست خود نیندازید. پوست کندن میوه ممکن است طعم آن را بهبود بخشد. یک یا دو اینچ اول را از انتهای ساقه را جدا کرده و طعم آن را آزمایش کنید. اگر هنوز تلخ است، یک تکه از مرکز خیار امتحان کنید و ببینید شیرینتر است یا خیر. در بیشتر مواقع شما میتوانید مقدار کافی از خیار را برای تهیه یک سالاد نجات دهید.
جمعبندی
چند دلیل عمده وجود دارد که باعث تلخ شدن خیار میشود. آب وهوای گرم و خشک به مدت طولانی میتواند به تلخ شدن میوه خیار کمک کند. خیارهای خود را بهخوبی آبیاری کنید تا تمایل به تلخی در آنها خنثی شود. عامل دیگر تلخی خیار، خاک ضعیف و دارای کمبود مواد مغذی است. خیارها تغذیهکنندههای سنگینی هستند و خاک غنی از مواد آلی به تولید خیار بیشتر و با طعم بهتر کمک میکند. خیارها بهعنوان تغذیهکنندههای سنگین از رقابت برای آب و مواد مغذی (چه رقابت با بوتههای دیگر خیار و چه رقابت با علفهای هرز)، خوششان نمیآید. بستر کشت را بدون علفهای هرز نگه دارید و هنگام کاشت بذر یا نشا فاصله مناسب بین بوتههای خیار را رعایت کنید. کمبود نور نیز یکی از دلایلی است که باعث تلخی خیار میشود.
سلام دلیل تلخی میوه بامجان حین رسیدن چیه؟چین اول معمولا تلخ نیست از چین های بعدی تلخ می شود؟
سلام دلیل تلخی میوه بامجان چیه؟
اطلاعات بسیار خوبی دادید
بسیار ممنون
ممنون از نگاه شما
سلام
مطلب جدید و کاربردی بود