زمان مناسب و چگونگی برداشت سیب

برداشت سیب به این سادگی که به نظر می‌رسد نیست و شما لازم است موارد زیادی را رعایت کنید تا محصول باکیفیت را برداشت کنید و بتوانید سود مناسبی کسب نمایید. شما باید بدانید که رقم کشت شده در باغ شما به طور تقریبی در چه زمانی بار می‌دهد و دمای هوا یا مقدار بار روی درخت چه تأثیری بر زمان بلوغ و رسیدن کامل محصول خواهند داشت، همچنین شما باید بتوانید محصول بالغ و یا رسیده را با آزمایش‌های ساده تشخیص دهید و بدانید که محصول نهایی را با چه هدفی برداشت می‌کنید زیرا زمان برداشت محصولی که برای تازه خوری برداشت می‌شود متفاوت از محصولاتی است که با هدف انبار کردن برداشت می‌شوند و این موضوع می‌تواند بر چگونگی مدیریت شما و تعیین بهترین زمان برای برداشت اثرگذار باشد، در این مقاله علاوه بر توضیح این موارد راهکارهایی برای مقابله با عوامل ناخواسته و کاهش خسارات احتمالی در باغ به شما ارائه داده می‌شود.

مقدمه

امروزه با افزایش هزینه های تولید (قیمت سم، کود، هزینه کارگری و …)، باغداران باید تلاش کنند تا از حداکثر بازدهی باغ خود بهره مند شوند و هزینه های جانبی را به حداقل برسانند با این حال همه ساله شاهدیم که تولیدکنندگان سیب، حجم زیادی از محصول خود را به صورت میوه های درجه سه (زیر درختی) از دست می‌دهند، این در حالی است که بخش زیادی از این میوه ها را می‌توان با مدیریت صحیح تولید، حفظ نمود و به چرخه فروش با قیمت مناسب باز گرداند. در این مقاله ما سعی می‌کنیم تا با ارائه راهکارهایی ساده برای برداشت صحیح و به موقع به شما کمک کنیم تا حداقل در سطوح کوچک مثل باغچه خانه خود از تلف شدن میوه ها جلوگیری کنید و به بهترین شکل از سیب‌های تولید شده در باغ خود استفاده کنید.

چگونگی برداشت سیب

شما سیب را چگونه برداشت می‌کنید؟ شاید این سؤال به نظر شما مضحک باشد و در جواب بگویید که دست خود را دراز می‌کنیم و سیب را از شاخه می‌چینیم، اما واقعیت به این شکل نیست و شما باید بدانید که دستیابی به یک میوه سالم و باکیفیت نیاز به توجه زیادی از سوی شما دارد و باید نکاتی را بدانید و به آن‌ها عمل کنید خصوصاً اگر به دنبال یک محصول ترد و خوشمزه هستید نه یک میوه ترش و بی‌مزه.

برای اینکه به یک محصول باکیفیت و فوق العاده دست پیدا کنید، در گام اول باید بتوانید زمان رسیدن سیب‌ها را تخمین بزنید و همچنین باید برخی از نکات ظریف در فرآیند چیدن میوه را بدانید.

آنچه در ادامه به آن خواهیم پرداخت:

  • برآورد محدوده زمانی برداشت محصول
  • زمان بارور شدن و رسیدن رقم
  • شرایط آب‌وهوایی
  • میزان بارگیری درختان
  • تشخیص زمان بلوغ و آمادگی برای برداشت
  • رنگ پس‌زمینه میوه
  • استحکام بافت میوه
  • آزمایش محل اتصال میوه به شاخه
  • رنگ بافت داخلی میوه
  • آزمون طعم
  • بهترین زمان برداشت محصول
  • چگونه میوه را برداشت کنیم
  • مشکلات پیش بینی نشده در زمان برداشت
  • افتادن زودتر از موعد میوه ها
  • مقابله با یخ‌زدگی و چگونگی برداشت محصولات دیررس

برآورد محدوده زمانی برداشت محصول

در ادامه نحوه تشخیص رسیدگی محصول را توضیح خواهیم داد، اما خیلی پیش‌تر و حتی قبل از اینکه درختان شما میوه بدهند، بهتر است که تخمینی تقریبی از زمان آماده شدن محصول و محدوده زمانی برداشت محصول موردنظر خود را داشته باشید.

مهم‌ترین عواملی که بر زمان آماده شدن محصول شما برای برداشت تأثیر می‌گذارند عبارت‌اند از:

  • زمان بارور شدن و رسیدن رقم
  • شرایط آب‌وهوایی در طول سال
  • مقدار بار محصول

زمان بارور شدن و رسیدن رقم

همان‌طور که هر یک از سبزی‌های موجود در باغ شما در طول تابستان در زمان خاصی بار می‌دهند، ارقام مختلف میوه نیز در زمان‌های متفاوتی بارور می‌شوند، برخی از این میوه ها به زمان کمتری برای رشد نیاز دارند و برخی دیگر برعکس مدت بیشتری نیاز دارند تا آماده برداشت شوند.

برخی از ارقام از اواسط تیرماه تا اواسط مردادماه در مکان‌هایی با آب‌وهوای معتدل می‌رسند در حالی که رسیدن میوه در برخی از ارقام ممکن است تا اوایل آذرماه هم به طول بیانجامد.

به طور کلی ارقام سیب را می‌توان از نظر زمان رسیدن میوه به ۴ گروه تقسیم نمود که عبارت‌اند از:

  • ارقام بسیار زودرس (مثل گلاب، ویلیامز و لودی) از تیرماه تا مردادماه می‌رسند
  • ارقام زودرس (مثل Sansa) از مرداد تا شهریور می‌رسند
  • ارقام میان‌رس (مک اینتاش، گالا و …) از شهریور تا مهرماه می‌رسند
  • ارقام دیررس (مثل فوجی، لبنانی زرد، لبنانی قرمز و گرانی اسمیت) در مهر و آبان می‌رسند

البته این زمان­ها بستگی به موقعیت جغرافیایی و وضعیت آب‌وهوایی هر منطقه دارد و با توجه به اینکه کشور ما سرزمینی چهارفصل است در مناطق مختلف کشورمان این تاریخ‌ها ممکن است تا حدودی متفاوت باشند.

هنگام خرید نهال سیب، شما باید در مورد رقم و زمان رسیدن میوه آن از فروشنده سؤال کنید تا بتوانید رقم مناسب برای منطقه آب‌وهوایی خود را انتخاب کنید و بعداً با مشکلات غیرقابل جبران مواجه نشوید.

بهتر است این اطلاعات را در دفتری برای خود ثبت کنید، این کار خصوصاً اگر قصد دارید یک باغ کوچک با انواع درختان را ایجاد کنید ضرورت دارد و به شما کمک می‌کند تا در سال‌های آینده بتوانید بر اساس این دفتر مدیریت خوبی در باغ خود اعمال کنید و نتایج بهتری بگیرید، همچنین سازمان جهاد کشاورزی در منطقه شما احتمالاً می‌تواند اطلاعات خوبی در مورد زمان رسیدن محصول گونه های مختلفی که در آن منطقه کشت می‌شوند در اختیارتان قرار دهد.

شرایط آب‌وهوایی

شرایط آب‌وهوایی در طول سال‌های مختلف متفاوت است و این عامل می‌تواند بر زمان رسیدن میوه ها تأثیرگذار باشد، بنابراین شما باید برای تخمین زمان رسیدن و برداشت محصول این عامل را هم در نظر بگیرید.

در طول بهار، تابستان و پاییز اگر هوا گرم‌تر از حد نرمال باشد، ممکن است سیب‌های شما سریع‌تر از زمان پیش بینی شده و معمول هر سال برسند.

از طرفی، در سال‌هایی که آب و هوا در طول فصل یا فصول رشد سردتر از حد معمول باشد، ممکن است رسیدن محصول به تعویق بیفتد. شرایط آب‌وهوایی می‌تواند زمان رسیدن و برداشت محصول را در سال‌های مختلف حدود یک هفته یا حتی بیشتر تغییر دهد.

میزان بارگیری درختان

عامل مهم و مؤثر دیگر بر زمان رسیدن و برداشت سیب میزان بارگیری درختان است، به گونه ای که هرچه میوه های بیشتری روی درختان باشد محصول دیرتر می‌رسد زیرا درختان باید مقدار بیشتری از منابع غذایی را جذب نموده و به میوه ها ارسال کنند در حالی که در درختان کم‌بار تر، درختان کار راحت‌تری دارند و می‌توانند سیب‌های خود را سریع‌تر برسانند، بنابراین شما باید برای پیش بینی زمان رسیدگی و برداشت محصول به میزان محصول درخت نیز توجه کنید و بتوانید آن را با سال‌های قبل مقایسه کنید تا تخمین بهتری از زمان رسیدن محصول به دست بیاورید.

تشخیص زمان بلوغ و آمادگی برای برداشت

پیش از برداشت میوه، باید بدانید که آیا سیب‌های شما به اندازه کافی رسیده و آماده خوردن هستند یا نه، البته باید بدانید که بین اصطلاح بلوغ و رسیدن میوه تفاوت وجود دارد، پس از بلوغ میوه می‌توان آن را برداشت کرد اما ممکن است هنوز به اندازه کافی شیرین نباشد و نتوانید به طور تازه خوری از آن استفاده کنید و از طرفی اگر تا رسیدن کامل میوه صبر کنید و آن را برداشت کنید میوه ها کاملاً شیرین هستند و می‌توانید مستقیماً پس از چیدن آن‌ها را میل کنید اما در عوض ماندگاری کمی دارند و نمی‌توانید برای مدت زیادی آن‌ها را انبار کنید.

میوه های رسیده شیرین‌تر از میوه های تازه بالغ شده هستند و می‌توان از آن‌ها برای تازه خوری و نگهداری کوتاه مدت و همچنین برای فرآوری استفاده نمود، البته میوه های تازه بالغ شده را نیز می‌توان برای تازه خوری مورد استفاده قرار داد، اما طعم ترش‌تری دارند و کمی نشاسته ای تر از میوه های رسیده هستند.

سیب‌های بالغ پس از چیدن همچنان به رسیدن خود ادامه می‌دهند و اگر به خوبی حفظ شوند می‌توان برای مدت طولانی آن‌ها را نگهداری نمود.

در زمان برداشت محصول، بسته به استفاده ای که مدنظر دارید، می‌توانید از زمان حداقل بلوغ تا زمان رسیدگی کامل میوه ها را برداشت کنید، همچنین به خاطر زاویه تابش و مقدار دریافت نور ممکن است در یک درخت بتوانید هم‌زمان میوه های تازه بالغ شده و میوه های رسیده را برداشت کنید و این موضوع اهمیت مدیریت درست در زمان برداشت را دوچندان می‌نماید.

امروزه تولیدکنندگان بزرگ و حرفه ای حداقل دو هفته قبل از زمان برداشت پیش بینی شده، محصول خود را مورد بررسی و آزمون قرار می‌دهند تا دقیقاً زمان بلوغ را تشخیص دهند و بهترین زمان را برای برداشت انتخاب کنند.

برای تشخیص زمان بلوغ عواملی مثل رنگ میوه، سفتی و محتوای نشاسته مورد بررسی و سنجش قرار می‌گیرند که در ادامه چگونگی این بررسی‌ها را بیشتر توضیح خواهیم داد، البته روش‌های پیشرفته و دقیق آزمایشگاهی نیز برای تشخیص زمان بلوغ و رسیدگی میوه وجود دارد اما ما در این مقاله بیشتر در مورد آزمایش‌های ساده که در دسترس باغداران جزء و پرورش‌دهندگان خانگی قرار دارد صحبت خواهیم کرد، این آزمایش‌ها به راحتی با کمک حواس بینایی، چشایی و لامسه قابل اجرا هستند.

میوه ها معمولاً در تمام نقاط درخت با سرعت یکسانی بالغ نمی‌شوند، بلکه ابتدا در ضلع جنوبی درخت که نور بیشتری دریافت می‌کند میوه ها بالغ می‌شوند، بنابراین در هنگام آزمایش میوه ها از لحاظ رسیدگی و بلوغ، باید از ضلع جنوبی درختان شروع کنید.

نکته دیگری که باید به آن توجه نمایید این است که یک محدوده زمانی بهینه برای برداشت وجود دارد، این محدوده زمانی معمولاً بین یک هفته تا ده روز یا کمی بیشتر و کمتر طول می‌کشد، اگر زمان برداشت به موقع تشخیص داده نشود تلفات محصول بالا خواهد رفت، بنابراین توجه به درختان و انجام ارزیابی‌های میدانی از وضعیت بلوغ و رسیدگی محصول در محدوده زمانی پیش بینی شده از اهمیت زیادی برخوردار است.

رنگ پس‌زمینه میوه

شاید اولین حسی که می‌توانید با کمک آن در مورد بلوغ و رسیدگی میوه قضاوت کنید حس بینایی باشد. در مورد سیب‌های قرمز اگر بخش‌های قرمز پوست را نادیده بگیرید، چیزی که باقی می‌ماند رنگ پس‌زمینه است. بیشتر ارقام سیب وقتی به بلوغ می‌رسند، رنگ پس‌زمینه آن‌ها از سبز به رنگ زرد یا طلایی تمایل پیدا می‌کند و شما می‌توانید این تغییر رنگ را به عنوان یک علامت از رسیدن میوه به مرحله بلوغ در نظر بگیرید.

در مورد ارقامی که کاملاً قرمز می‌شوند، باید به سمتی از میوه که کمتر نور دریافت می‌کند توجه کنید تا بتوانید رنگ پس‌زمینه را بهتر تشخیص دهید، زیرا رنگ‌دانه های قرمز معمولاً بیشتر در مناطقی از پوست قرار دارند که در معرض تابش آفتاب قرار دارد.

البته این روش به تنهایی کافی نیست و برای بعضی از ارقام به‌ویژه ارقامی که در زمان بلوغ و رسیدن سبز هستند، کارایی ندارد، با این حال برای بسیاری از ارقام می‌توان از این روش کمک گرفت و می‌تواند شروع خوبی برای تشخیص بلوغ و رسیدگی میوه باشد.

باید توجه داشته باشید که برای تشخیص بلوغ و رسیدگی میوه ها نمی‌توان تنها به رنگ پوست میوه تکیه نمود، زیرا ممکن است رنگ پوست میوه شما را به اشتباه بیندازد، به عنوان مثال سیب‌های رقم لبنانی قرمز (Red Delicious) ممکن است قبل از این که به بلوغ کامل برسند، قرمز شوند.

استحکام بافت میوه

روش بعدی برای تشخیص زمان آماده بودن سیب‌ها پیش از چیدن این است که سیب را در دست خود گرفته و فشار دهید و اگر بیش از حد سفت نباشند می‌توان گفت که به بلوغ رسیده اند، البته تشخیص بلوغ میوه با این روش بسیار دشوار است و نیاز به تجربه بالایی دارد و بهتر است شما برای تصمیم نهایی عجله نکنید و آزمایش را با مرحله بعد که تست طعم میوه است تکمیل کنید، از طرفی اگر با فشردن میوه متوجه شوید که میوه ها نرم شده اند پس میوه را باید فوراً برداشت نمود و اگر بیش از حد رسیده باشند باید این میوه ها را برای مصارف دیگری مثل تولید آبمیوه و یا حتی تولید کمپوست مورد استفاده قرار داد.

آزمایش محل اتصال میوه به شاخه

اگر پس از بررسی سیب‌ها به این نتیجه رسیدید که سیب‌ها رنگ مناسب و بافت سفت دارند، حالا زمان آزمون بعدی یعنی آزمون محل اتصال میوه به شاخه رسیده است. برای این کار ابتدا در ضلع جنوبی درخت خود یک سیب را انتخاب کنید و سپس آن را به آرامی بچرخانید.

آیا سیب به راحتی از شاخه جدا می‌شود؟

اگر میوه ها به بلوغ رسیده باشند پس از چرخاندن به راحتی از درخت جدا می‌شوند، اما اگر سیب در برابر این فشار مقاومت کند و به راحتی از شاخه جدا نشود به این معناست که محصول شما هنوز آماده برداشت نیست.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

رنگ بافت داخلی میوه

اگر میوه شما تمام مراحل قبلی را پشت سر گذاشته حالا می‌توانید آن را از وسط برش بزنید و رنگ بافت داخلی سیب را برای تشخیص مراحل بلوغ بررسی کنید.

رنگ بافت داخلی سیب‌هایی که هنوز کاملاً بالغ نشده اند، متمایل به سبز است و این موضوع نشان می‌دهد که سیب هنوز کاملاً بالغ نشده است و شما باید چند روز دیگر صبر کنید، اما اگر بافت سیب سفید و یا سفید مایل به زردرنگ است، یعنی میوه به بلوغ رسیده است و می‌توانید آن را بچینید.

آزمون طعم

اگر تمام آزمایش‌های گفته شده را انجام داده اید حالا می‌توانید از حس چشایی خود استفاده کنید و عطروطعم میوه را بررسی کنید تا بتوانید میزان بلوغ و رسیدگی میوه را تشخیص دهید، در زمان چشیدن میوه به طور هم‌زمان می‌توانید استحکام بافت داخلی میوه را هم ارزیابی کنید و اگر گاز زدن سیب برای شما سخت باشد یعنی بافت بیش از حد سفت است و میوه هنوز آماده چیدن نیست.

اگر طعم میوه گس یا ترش باشد می‌توانید نتیجه بگیرید که میوه ها هنوز نارس هستند، همچنین بافت میوه ممکن است به گونه ای باشد که احساس کنید در دهان خود پنبه دارید و این موضوع نشان می‌دهد که میوه شما هنوز برای برداشت آماده نشده است.

بافت سیب بالغ باید کاملاً ترد باشد، علاوه بر این، سیب‌های بالغ کمی حالت نشاسته ای دارند، اما شما باید طعم شیرینی را هم احساس کنید، وقتی سیب‌ها بالغ می‌شوند، نشاسته موجود در بافت آن‌ها تبدیل به قند می‌شود، پس اگر بافت میوه کاملاً نشاسته ای است و طعم شیرین را احساس نمی‌کنید می‌توانید نتیجه بگیرید که هنوز زمان مناسب برای برداشت محصول نرسیده و سیب‌ها باید مدت زمان بیشتری روی درخت باقی بمانند.

از طرفی اگر طعم و مزه سیب کاملاً شیرین است، می‌توانید نتیجه بگیرید که میوه علاوه بر اینکه به بلوغ رسیده تا حد زیادی رسیده و کاملاً آماده برداشت و مصرف تازه خوری است و نمی‌توان مدت زیادی آن را روی درخت و حتی در انبار نگهداری نمود.

اگر پس از بررسی به این نتیجه رسیدید که میوه شما بالغ یا رسیده است، لازم است که چند سیب دیگر را نیز بررسی کنید تا نتیجه قابل اعتمادتری به دست آورید.

نکته

معمولاً میوه ها به یک‌باره نمی‌رسند و میوه ها در طرفی که آفتاب بیشتری دریافت می‌کند سریع‌تر می‌رسند، بنابراین ممکن است مجبور باشید که محصول خود را به طور دسته ای در چند مرحله و در طول یک هفته یا بیشتر برداشت کنید.

بهترین زمان برداشت محصول

در طول دوره برداشت محصول شما می‌توانید بر اساس ترجیح خود، محصول را در زمان رسیدن به بلوغ و یا رسیدگی کامل برداشت کنید، عوامل پیرامونی مثل هزینه و امکانات انبارداری، هزینه های حمل‌ونقل، وضعیت بازار و غیره می‌توانند در تصمیم‌گیری شما برای زمان دقیق برداشت مؤثر باشند و مدیریت درست در این زمان می‌تواند بهره‌برداری شما را به حداکثر برساند.

چگونه میوه را برداشت کنیم

در هنگام برداشت سیب را در یک دست بگیرید و آن را بچرخانید تا از شاخه درخت جدا شود. این کار باید به آرامی انجام شود، به طوری که در زمان جدا شدن سیب از درخت، شاخه درخت با آن کنده نشود.

پس از چیدن میوه باز هم باید احتیاط کنید و میوه را به آرامی در یک کاسه، سبد، جعبه یا کیسه قرار دهید. بسته به مقدار برداشت، می‌توانید از کاسه، کیسه های پلاستیکی یا جعبه های مقوایی کم‌عمق استفاده کنید، البته کیسه های مخصوص برداشت میوه هم وجود دارد که می‌توانید خریداری کنید، این کیسه ها کار شما را آسان‌تر می‌کنند و مثل کیف یا کوله پشتی می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید و به راحتی محصول خود را مستقیماً پس از برداشت در کیسه بریزید.

اگر ارتفاع درخت شما زیاد باشد، ممکن است به نردبان هم نیاز داشته باشید تا بتوانید میوه ها را از بلندترین شاخه ها برداشت کنید. در درختان بلند نیاز به کیسه بیشتر می‌شود و شما می‌توانید پس از بالا رفتن از درخت با یک دست نردبان را بگیرید و با دست دیگر میوه ها را برداشت نموده و در کیسه قرار دهید.

همچنین ابزارهایی برای جمع‌آوری میوه وجود دارد که می‌توانید بر اساس نیاز خود و وضعیت درختان خود از آن‌ها نیز استفاده کنید.

نکته

هنگام چیدن میوه باید مراقب باشید که آسیبی به میوه ها نرسانید، زیرا میوه هایی که دارای لکه یا زدگی باشند زودتر خراب می‌شوند و فقط میوه های بدون لکه و سالم را می‌توان برای مدت طولانی نگهداری نمود.

نکته

سیب‌هایی که به دلایلی مثل وجود لکه و زدگی برای نگهداری مناسب نیستند را می‌توانید برای مصرف تازه خوری استفاده کنید، همچنین می‌توانید آن‌ها را برای تولید آب‌میوه یا کنسرو استفاده کنید.

مشکلات پیش بینی نشده در زمان برداشت

در دوره برداشت ممکن است تمام کارها آن‌طور که انتظار دارید پیش نروند، مثلاً ممکن است میوه ها زودتر از موعد بر روی زمین بریزند و یا ممکن است پیش از برداشت میوه ها با سرما مواجه شوید و محصولات شما در معرض یخ‌زدگی قرار بگیرند، در چنین شرایطی چه باید کرد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا راهکارهایی را به شما ارائه دهیم که می‌توانند صدمات وارده را به حداقل برسانند.

افتادن زودتر از موعد میوه ها

افتادن میوه ها از درخت معمولاً نشان دهنده رسیدگی کامل میوه ها است، با این حال ممکن است دلایل دیگری مثل هجوم آفات هم در افتادن زودهنگام میوه ها نقش داشته باشند.

سیب‌های نابالغ که روی زمین ریخته اند دارای طعم گس و نامطبوع هستند و پس از جدا شدن از درخت به بلوغ خود ادامه نمی‌دهند، ممکن است بتوانید از آن‌ها برای تغذیه دام‌ها استفاده کنید و یا از آن‌ها برای تهیه کمپوست استفاده کنید.

سیب‌هایی که پس از بلوغ بر روی زمین ریخته اند باید بررسی شوند و ممکن است بسیاری از آن‌ها را بتوانید برای تازه خوری مورد استفاده قرار دهید، همچنین از میوه های آسیب دیده می‌توانید برای تولید محصولاتی مثل ترشی، مربی و غیره استفاده کنید.

مقابله با یخ‌زدگی و چگونگی برداشت محصولات دیررس

اگر در زمانی که هنوز سیب‌های شما بر روی درخت بالغ نشده اند متوجه شوید که سرمای شدید و دمای انجماد در راه است، چه باید بکنید؟

سیب‌ها می‌توانند مقداری سرما و یخ‌زدگی اندک را تحمل کنند، زیرا بافت آن‌ها تا زمانی که دمای هوا به ۲۹ درجه فارنهایت (حدود ۲ درجه زیر صفر) نرسیده باشد، یخ نمی‌زنند.

پس اگر میوه های شما در زمان رسیدن به فصل سرما هنوز به طور کامل بالغ نشده اند و پیش‌بینی‌ها حاکی از سرمایی در محدوده بالاتر از منفی ۲ درجه سانتی‌گراد است، می‌توانید میوه ها را روی درخت بگذارید تا به رشد و بلوغ خود ادامه دهند، اما اگر یخ‌زدگی سخت در پیش است و پیش بینی آب و هوا، کاهش دما تا ۲ درجه زیر صفر یا کمتر را نشان می‌دهد، خطر آسیب به محصول شما وجود دارد و لازم است تا آنجا که امکان دارد قبل از رسیدن به دمای انجماد آن‌ها را برداشت کنید.

با این حال، اگر محصول شما هنوز کاملاً نابالغ است و پیش بینی آب و هوا دمای پایین‌تر از منفی ۲ درجه را نشان می‌دهد، می‌توانید به پیش بینی ساعتی نگاه کنید، زیرا اگر احتمالاً آب و هوا به طور موقت و برای مدت کوتاهی به دمای کمتر از منفی ۲ درجه برسد، ممکن است محصول شما بتواند این سرمای موقتی را تحمل کند.

معمولاً با رسیدن به روزهای سرد، سردترین دمای شبانه دقیقاً قبل از طلوع خورشید اتفاق می افتد و پس از مدت کوتاهی با طلوع خورشید این سرما تعدیل می‌شود، در این زمان دمای پایین حتی کمتر از منفی ۲ درجه به خاطر موقتی بودن ممکن است آسیب زیادی به محصول نرساند.

اما درنهایت اگر به هر دلیل محصول شما در هنگام بلوغ یا رسیدگی کامل در معرض یخبندان شدید قرار گرفت، ممکن است میوه ها سالم بمانند، در این شرایط باید پیش از برداشت میوه صبر کنید تا هوا دوباره گرم شود. بلورهای یخ درون این‌گونه سیب‌ها ایجاد شده و به سلول‌ها آسیب می‌زنند، پس این میوه ها را پس از برداشت نمی‌توانید انبار کنید و برای مدت زیادی نگهداری نمایید، بهتر است این میوه ها در اسرع وقت مورد استفاده قرار گیرند و برای تهیه سس سیب یا مصارف مشابه که در آن‌ها بافت میوه اهمیتی ندارد استفاده شوند.

در انتها باید خاطرنشان کنم که اگر معمولاً هرساله با مشکل یخبندان مواجه می‌شوید و بخشی از میوه های شما آسیب می‌بینند، احتمالاً رقمی از سیب را انتخاب کرده اید که برای منطقه آب‌وهوایی شما مناسب نیست، پس در هنگام خرید نهال و پیش از احداث باغ تحقیقات کافی انجام دهید و ارقام مناسب برای منطقه خود را انتخاب کنید. علاوه بر فروشندگان نهال در نهالستان‌ها، کارشناسان کشاورزی، باغداران با تجربه منطقه و سازمان جهاد کشاورزی منطقه شما می‌توانند برای انتخاب ارقام مناسب به شما کمک کنند.

در اینجا یک مرور سریع بر روی نکاتی که قبل از شروع برداشت میوه باید مدنظر داشته باشید، انجام می‌دهیم تا بتوانید به موقع و به بهترین شکل محصول خود را برداشت کنید:

  • زمان تقریبی آماده شدن محصول سیب را بدانید.
  • تخمینی برای بلوغ میوه های رقم خود به دست آورید، برای پیش بینی دقیق‌تر زمان بلوغ، آب و هوا و میزان بار درخت خود را هم در نظر بگیرید.
  • برای آزمایش بلوغ و رسیدگی محصول، رنگ پوست و بافت سیب را بررسی کنید، میوه را فشار دهید، آزمایش مقاومت در برابر جدا شدن میوه از شاخه را انجام دهید و درنهایت میوه را بچشید و اجازه دهید حس چشایی شما داور نهایی باشد.

جمع‌بندی

همه ساله در کشور ما حجم زیادی سیب باکیفیت پایین تولید می‌شود و با عنوان سیب پادرختی (سیب درجه سه) با قیمت‌های بسیار ناچیز در حد پایین‌تر از ۱۰۰۰ تومان (در سال ۱۴۰۰) به فروش می‌رسد. این موضوع در مورد باغ‌های کوچک هم صدق می‌کند که بخش زیادی از این مشکل به خاطر مدیریت نادرست بوده و به راحتی می‌توان از آن جلوگیری کرد. برای کاهش تلفات و افزایش بهره وری لازم است که شما زمان تقریبی باردهی، بلوغ و رسیدن محصول خود را بدانید و بتوانید با آزمایش‌های ساده، وضعیت میوه ها را تشخیص دهید و بنا بر برنامه ریزی خود در زمان مناسب اقدام به برداشت به روش صحیح کنید تا تلفات به حداقل برسد. در این مقاله ما تلاش کردیم که راهکارهای ساده برای تشخیص وضعیت میوه را توضیح دهیم و بگوییم که میوه ها در شرایط مناسب بیشتر برای چه نوع استفاده هایی کاربرد دارند و همچنین روش‌هایی برای مواجهه با شرایط ناخواسته مثل سرمای زودرس یا ریزش میوه ها پیش از برداشت، به شما پیشنهاد دادیم که امیدواریم مجموعه این اطلاعات موردتوجه و استفاده شما قرار بگیرد.

منبع:

http://gardenerspath.com/plants/fruit-trees/harvest-apples/

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۳.۷ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۲۴

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*