بازدید و مشاوره گلخانه کشت فلفل رنگی [رزن، همدان]

گزارش بازدید گلخانه تاریخ بازدید: 1399/۰۵/۰۷ نوع کشت: گلخانه‌­ای خاکی نوع محصول کشت شده: فلفل رنگی مساحت تحت کشت: ۱۰۰۰۰ متر مربع (یک هکتار) محل مورد بازدید: استان همدان، شهرستان رزن، روستای دمق مالک گلخانه: جناب آقای کارگر نکات مثبت بازدید: تمیز بودن محیط گلخانه و محیط کشت محصول و رعایت کردن فاصله کشت و […]

گلخانه کشت خاکی فلفل رنگی
  • گزارش بازدید گلخانه
  • تاریخ بازدید: 1399/۰۵/۰۷
  • نوع کشت: گلخانه‌­ای خاکی
  • نوع محصول کشت شده: فلفل رنگی
  • مساحت تحت کشت: ۱۰۰۰۰ متر مربع (یک هکتار)
  • محل مورد بازدید: استان همدان، شهرستان رزن، روستای دمق
  • مالک گلخانه: جناب آقای کارگر
  • نکات مثبت بازدید: تمیز بودن محیط گلخانه و محیط کشت محصول و رعایت کردن فاصله کشت و تراکم گیاه

نتیجه و بازخورد مثبت بازدید

تمیز و استریل نگاه داشتن محیط کشت گلخانه توسط گلخانه‌­دار اولین گام در جهت پیشگیری و کنترل با کم­ترین هزینه در استفاده از سموم کشاورزی می­باشد. پاتوژن (Pathogen) یا عوامل بیماری‌زا و همچنین آفات و حشرات مضر می­توانند به راحتی بر روی زباله‌ها و همچنین ضایعات گیاهی مخفی شده و با مساعد شدن کلیمای (آب و هوا یا اقلیم) گلخانه، آلودگی و شیوع خود را با سرعت بسیار زیاد ادامه دهند. عدم وجود و مشاهده علف‌­­های هرز در این گلخانه یکی دیگر از نکات بسیار مهم و خوب در مدیریت گلخانه­ می‌­باشد.

نتیجه و تاثیر منفی علف‌­های هرز در گلخانه

    علف های هرز به دلیل قدرت و رشد بسیار بالای خود میزبان بسیار خوبی برای آفات و بیماری‌­های گیاهی می­باشد. از دیگر مشکلات علف­‌های هرز می­توان به ایجاد رقابت شدید بین گیاهان زراعی و گلخانه­‌ای اشاره کرد که همیشه علف­‌های هرز به دلیل ذات قوی برای حفظ بقا، برنده این ماراتن هستند. علف‌­های هرز می­توانند با ایجاد اثر آللو­پاتی (Allelopathy، دگر آسیبی) بر روی ریشه گیاهان زراعی روی عملکرد آنها تاثیر گذار باشند علف­‌های هرز در صورت عدم کنترل؛ باعث ضعیف شدن شدید گیاهان زراعی، کاهش شدید عملکرد، در موارد شدید و از بین بردن گیاهان زراعی می­شوند و به همین دلایل مذکور حذف علف­‌های هرز به محض مشاهده همیشه پیشنهاد می­گردد.

نکات مهم بازدید

نکات مشاهده شده در گلخانه که نیازمند مشاوره و اصلاح مجدد می‌­باشد:

گردش هوا و اندازه‌­گیری دما و رطوبت

در بدو ورود به گلخانه بالا بودن گرما و رطوبت شدید هوا در محیط اطراف احساس گردید .

    در هوای گرم سیرکوله (گردش هوا، circulate) منظم هوا جهت کالیبره شدن میزان گازهای گلخانه‌­ای پیشنهاد می­گردد، حتی در سرمای شدید زمستان بالا رفتن دما و رطوبت داخل گلخانه باعث افزایش قارچ‌­های محیطی مانند سفیدک داخلی و سفیدک پودری و حتی فعال شدن قارچ­‌های خاک­زی می­شود.

در صورت گرما و رطوبت بالا هم در داخل گلخانه سفیدک داخلی و سفیدک سطحی زیاد شده و همچنین شانس شیوع بوته میری گیاه را افزایش می­دهد. همچنین گرما و رطوبت بالا، عدم سیرکوله و تهویه مناسب باعث کاهش گل دهی، افزایش گل ریزی و کاهش شدید رشد رویشی گیاهان خواهد بود.

برای کنترل و علم به میزان رطوبت و دمای گلخانه نیاز به دستگاه­‌های اختصاصی اندازه گیری این پارامتر­ها می‌­باشد. نصب رطوبت سنج و همچنین دما سنج‌­های یو شکل (U) به منظور پایش گرما و رطوبت گلخانه در نزدیکی گیاه ضروری است.

باید توجه داشت هر چه سیرکوله هوا مناسب­‌تر باشد و با سرعت مناسب انجام شود، مقدار تعرق گیاه از سطح برگ بیشتر می‌شود. این اتفاق موجب افزایش سرعت شیره گیاهی در داخل گیاه می­شود و در پی آن مقدار فتوسنتز و متابولیسم گیاه بالا رفته و رشد رویشی، گل دهی، گل انگیزی و همچنین وزن گیری میوه را تسریع می­‌کند. همچنین این امر بازدهی را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. سیرکوله دستگاهی است که به صورت عمودی و افقی در داخل سازه گلخانه و معمولاً در زیر تاج گلخانه نصب می‌­گردد و جریان هوای متعادل و مناسبی را برای گیاه ایجاد می­‌کند. این جریان هوا همچنین می­‌تواند تا حدودی گرده افشانی را بهبود بخشد.

آبیاری

آبیاری و روش آن  نکته بسیار مهمی در گلخانه­‌ها می ­باشد. لازم است روش آبیاری به صورت قطره­ ای برای گیاهان در گلخانه اجرا گردد. از مزایای آبیاری قطره­ ای می­توان به کاهش شدید مصرف آب، کاهش مقدار رویش علف­‌های هرز در داخل گلخانه اشاره کرد. با آبیاری متمرکز گیاهان و تغذیه مناسب آن­ها که به همراه آب به صورت ریشه ای انجام می­گیرد می­توان  رشد را به شدت بهینه کرد. همچنین از بالارفتن شدید رطوبت کلیمای گلخانه که به دنبال آن طغیان آفات و بیماری­‌ها را در بر دارد می­توان جلوگیری کرد. حتما باید توجه داشت برای هر خط کاشت دو تا سه ردیف لوله آبیاری قطره ­ای خوابانده شود، دلیل این امر این است که در فصول گرم، مقدار مصرف آب گیاهان به شدت بالا می­رود و در صورت عدم تامین رطوبت کافی، گیاهان به شدت افت عملکرد خواهند داشت.

آنالیز آب و خاک

نکته مهم بعدی که بسیار حائز اهمیت می­باشد و الزاماً باید مورد توجه قرار گیرد، انجام آزمایش و آنالیز آب و خاک گلخانه است. در صورت شور بودن خاک و آب حتما باید برای تامین مواد غذایی گیاهان به غیر از استفاده از کودهایی که پایه آن‌ها بر مبنای نمک می­باشد برنامه ریزی لازم و کامل صورت گیرد. زیرا در صورت شور بودن زمین استفاده از نمک‌­ها باعث شورتر شدن آب و خاک گلخانه می­شود و عملاً گیاهان از مواد غذایی هیچ بهره­‌ای نمی برند و همچنین باعث کاهش عملکرد شدید گیاهان و در موارد خاص موجب خشک شدن گیاهان می­شود. کودهایی که به اسم نمک شناخته می­شود شامل کودهای NPK، کودهای سولفاته و نیتروژنه می­باشد. در صورت قلیایی بودن خاک و آب آبیاری جذب مواد غذایی به شدت کاهش می­یابد و برای استفاده از اصلاح کننده­‌های اسیدیته خاک حتماً دانستن pH خاک و آب ضروری می­باشد.

میزان رطوبت خاک و قابل جذب گیاه

در مورد آبیاری همیشه به همه گلخانه ­داران و مزرعه ­داران داشتن وسایل اندازه گیری مقدار رطوبت قابل جذب گیاه در بافت خاک توصیه می­گردد. رویکرد در آبیاری جدید با آبیاری سنتی کاملاً متفاوت است. در آبیاری سنتی کاملا خاک سیرآب می­شود ولی باید توجه داشت این کار در حقیقت باعث خارج شدن هوا از بافت خاک و کاهش منافذ خاک، و در نتیجه اشباع شدن خاک از آب می­شود و گیاه عملاً جذب آب و مواد غذایی نخواهد داشت و در رویکرد جدیدی از آستانه تشنگی خاک ، آبیاری شروع می­شود و تا ۹۰% مقدار سیری خاک رسید، آبیاری را متوقف می­کنند. این کار ممکن است چندین بار در یک روز اتفاق بیفتد. از فواید این نوع آبیاری می توان به در دسترس بودن همیشگی رطوبت، استرس وارد نکردن به گیاه و جذب همیشگی مواد غذایی اشاره کرد. در این روش آبیاری همچنین میزان شیوع قارچ‌­های خاک­زی به شدت کاهش می­یابد و به صورت عملی با کنترل میزان آب، از ایجاد خسارت و کاهش عملکرد بر روی گیاه جلوگیری شده است.

گل‌­ریزی

از نکات بسیار مهم در این بازدید که باید به آن اشاره کرد، حساس بودن گیاه به گلریزی می­باشد. زیرا فلفل­‌های رنگی، گل‌های بسیار حساسی نسبت به باد و عوامل محیطی دارند. همچنین عدم تغذیه مناسب موجب تشکیل گل‌های ناقص و درنتیجه ریزش گل خواهد شد. به طور کلی ریزش گل­‌های گیاهان به دلیل عدم گرده افشانی مناسب و همچنین ناقص بودن اندام گل گیاه اتفاق می­افتد. برای جلوگیری از این اتفاق استفاده از مواد غذایی مانند کلسیم و بر به شدت مهم می­باشد و همچنین عناصر فسفر و پتاسیم موجب رسیدگی کامل گرده­‌های گل‌­ها می­شود. باید توجه داشت در صورت عدم تغذیه متعادل، گیاه تحت استرس قرار گرفته و به جای نگهداری گل و گرده افشانی مناسب گل­ریزی برای گیاه اتفاق خواهد افتاد.

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز 3.7 / 5. مشارکت‌کننده‌ها: 3

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه
۱ دیدگاه پرسش و پاسخ خود را درباره این مطلب ارسال کنید!
  1. نارون
    ۱۴۰۰/۱۰/۱۴

    اینم نتیجه کار:
    https://twitter.com/VIsfehan/status/1476228545995321346

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*