نحوه کاشت و نگهداری از گل رز

در این مقاله به کاشت گل رز نحوه قلمه‌زنی و نگهداری از آن می‌پردازیم. امیدواریم گل‌های سالم و پرشکوفه‌ای پرورش دهید.

نحوه کاشت گل رز

مقدمه

گل رز یکی از گل‌های پرطرفدار است که در اکثر باغچه‌ها مورد کاشت قرار می‌گیرد و به‌خاطر تنوع بسیار زیاد این گل شما می‌توانید به‌راحتی گونه‌ای باب میل خود را پیدا کنید و از پرورش آن در محیط باغچه خود لذت ببرید. امروزه گل‌های رز علاوه بر رنگ‌های مختلف از لحاظ اندازه و تعداد غنچه و یا حجم بوته‌ها نیز متفاوت‌اند و شما باید قبل از خرید و یا تکثیر این گل‌ها خصوصیات آن‌ها را بررسی کنید تا بهترین نتیجه را از زحمات خود به دست آورید.

هنگام خرید گل رز، اغلب به نظر نمی‌رسد گیاهی که می‌خرید قرار است تبدیل به یک گل زیبا و پرشکوفه در حیاط شما شود، گل ممکن است در یک کیسه پلاستیکی پر از موادی مثل خاک اره یا پیت ماس قرار داشته باشد و به‌صورت یک چوب کوتاه و بدون برگ باشد. حتی ممکن است ریشه آن برهنه و شبیه به یک تکه چوب خاردار و مرده باشد، اما این گل‌های رز برخلاف ظاهرشان خیلی هم ضعیف و شکننده نیستند و با کمی تلاش اضافه در زمان کاشت و تهیه یک محیط مناسب برای رشد گیاه در آینده می‌توانید یک گل رز سالم و با شکوفه‌های بیشتر داشته باشید.

در این مقاله ما تلاش کرده‌ایم تا اطلاعاتی را در مورد چگونگی انتخاب، تکثیر و پرورش گل رز در اختیار شما قرار دهیم که امیدواریم موردتوجه و استفاده شما عزیزان قرار بگیرد.

انتخاب گل رز مناسب

انتخاب گل رز

انتخاب گل رز بیشتر به سلیقه شما بستگی دارد اما به‌طورکلی در زمان خرید علاوه بر زیبایی گلی که انتخاب می‌کنید باید به شرایط باغچه خود نیز توجه داشته باشید به عنوان مثال بعضی از گل‌های رز حالت رونده دارند و بهتر است آن‌ها را در کنار دیوار یا محلی که بتوانید بعداً برای آن‌ها داربست درست نموده و شاخه‌ها را به‌خوبی هدایت کنید بکارید.

در هنگام انتخاب گل باید به بقیه گل‌های داخل باغچه نیز توجه کنید و ممکن است بر همین اساس گل‌هایی با غنچه‌های کوچک یا بزرگ یا رنگ‌های خاص را انتخاب کنید، همچنین حجم بوته‌های رز باید با فضای خالی باغچه شما همخوانی داشته باشد و در صورت نداشتن فضای زیاد باید از گل‌های دارای بوته کم‌حجم‌تر استفاده کنید.

انواع گل رز
انواع گل رز

شرایط مناسب برای گل‌های رز

شرایط مکانی

مکانی با آفتاب کامل انتخاب کنید به‌طوری‌که شش ساعت یا بیشتر آفتاب به گیاهان بتابد البته برخی از گل‌های رز در محیطی با سایه جزئی رشد می‌کنند، اما بیشتر گل‌ها اگر در مکانی قرار بگیرند که تمام روز آفتاب به آن‌ها بتابد، بهترین و بیشترین گلدهی را خواهند داشت، در این زمینه یک استثنا هم وجود دارد و آن زمانی است که گل رز در مناطقی با فصول رشد بسیار گرم کشت شده و آب کافی نیز در اختیار نداشته باشد، در این شرایط، مقداری سایه خصوصاً بعدازظهر می‌تواند به کاهش تنش و رشد بهتر گیاهان کمک نماید.

گل رز را نباید در زیر درختان بکارید زیرا در این شرایط نور کافی در اختیار گیاه قرار نمی‌گیرد و از طرفی ممکن است با سقوط شاخه‌های درخت به گیاه آسیب وارد شود، همچنین محلی که انتخاب می‌کنید باید از بادهای شدید در امان باشد، زیرا وزش بادهای شدید می‌تواند رشد گیاه را تحت تأثیر قرار دهد.

وضعیت خاک

گل سرخ حساسیت زیادی در مورد خاک ندارد، بااین‌حال به‌خاطر نیاز غذایی بالای آن، یک خاک لومی غنی از مواد غذایی برای پرورش بهتر و تولید شکوفه‌های بیشتر ایدئال است.

pH مناسب خاک برای پرورش گل رز، خنثی تا کمی اسیدی و در محدوده ۵.۵ تا ۷ است.

استفاده از مواد آلی در اطراف ریشه گیاه خصوصاً در خاک‌های ضعیف یا خاک‌های رسی و سنگین بسیار مفید خواهد بود.

همچنین باید اطمینان حاصل کنید که خاکی که گل‌های رز خود را در آن می‌کارید دارای زهکشی خوبی باشد. اگرچه گل رز به آبیاری عمیق و منظم نیاز دارد اما باید توجه داشته باشید که اگر آب برای مدت طولانی در اطراف ریشه‌ها باقی بماند می‌تواند باعث ایجاد پوسیدگی در ریشه‌های گیاه شود.

فاصله مناسب بوته‌ها

توجه داشته باشید که بوته‌های گل رز نباید با فاصله خیلی کم از یکدیگر کشت شوند، هرچه جریان هوا در اطراف گیاهان بیشتر باشد.

احتمال ابتلا به بیماری‌های قارچی همچون لکه سیاه و کپک پودری کاهش خواهد یافت و از طرفی فاصله کم گیاهان می‌تواند باعث رقابت بین ریشه‌ها برای تأمین مواد غذایی در خاک شود و به همین دلیل توصیه می‌کنیم که بین بوته‌های رز حداقل ۹۰ سانتی‌متر فاصله در نظر گرفته شود.

مزرعه گل رز

برای کشت گل رز به چه چیزهایی نیاز است؟

ابزارها

  • بیلچه
  • دستکش کار
  • قیچی باغبانی
ابزارهای باغبانی

مواد موردنیاز

  • پودر استخوان یا کود سوپر فسفات
  • گل رز جدید گلدانی یا ریشه لخت آماده کشت
  • کمپوست (در صورت نیاز)
  • کود دامی (در صورت نیاز)
  • مالچ

دستورالعمل‌ها

۱. سوراخ کاشت را آماده کنید

سوراخی کمی بازتر از حجم ریشه (حدوداً ۴۵ تا ۶۰ سانتی‌متر) و با عمقی به‌اندازه ریشه (حدوداً ۳۵ تا ۴۵ سانتی‌متر) حفر کنید.

به‌اندازه حدودی یک‌مشت پودر استخوان یا سوپر فسفات را با خاکی که از گودال خارج کرده‌اید مخلوط کنید و پس از کاشت گل رز از آن برای پرکردن سوراخ استفاده کنید، این مواد به استقرار بهتر بوته گل رز در محیط جدید خود کمک می‌کنند، توصیه می‌کنیم که در زمان کاشت از کودهای دیگر استفاده نکنید.

اگر خاک کیفیت کمی داشته باشد، می‌توانید مقداری کمپوست یا مواد آلی دیگر مثل کود دامی کاملاً پوسیده را نیز با خاک مخلوط کنید.

۲. گل را آماده کنید

اگر گل رز شما در ظرف قرار دارد، آن را به‌آرامی از گلدان خارج کرده و ریشه‌ها را کمی شل کنید تا ریشه‌ها به‌محض کاشت شروع به حرکت و گسترش کنند. گرفتن تنه اصلی گیاه (توجه کنید که پوشیدن دستکش در این مرحله ضرورت دارد) و سپس برگرداندن گلدان معمولاً به شما امکان می‌دهد تا به‌راحتی آن را از گلدان خارج کنید و ممکن است لازم باشد تا چند ضربه هم به ته گلدان بزنید.

اگر گل رز شما ریشه لخت است، باید ابتدا آن‌ها را بررسی کنید و ریشه‌های شکسته یا نرم و دارای پوسیدگی را جدا کنید، بهتر است ریشه‌ها را قبل از کاشت حدود ۱۲ ساعت در آب قرار دهید تا آب کافی را جذب کنند و اطمینان حاصل کنید که خشک نخواهند شد.

نکته

اگر قصد پیوند زدن بر روی گل رز را دارید، بهتر است ساقه را از ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متری هرس کنید، این کار باعث می‌شود که بوته گل رز بیشتر از این‌که بخواهد رشد هوایی داشته باشد، انرژی خود را در ریشه‌ها ذخیره کند و شما به شکل بهتری بتوانید در اوایل بهار و قبل از شروع رشد جدید، پیوند گل موردنظر خود را بر روی آن انجام دهید.

۳. کاشت گل رز

برای گل‌های رز ریشه لخت، ابتدا خاک درون سوراخ کاشت را به‌صورت یک تپه درآورده و ریشه‌ها را تاحدامکان در اطراف تپه پخش کنید و آن‌ها را به‌طرف پایین تپه هدایت کنید و سپس شروع به پرکردن سوراخ با خاک و سوپر فسفات کنید.

برای گل‌های رز دارای گلدان، ابتدا گل‌ها را از گلدان خارج کنید و درون سوراخ قرار داده و سپس خاک را به درون سوراخ بریزید و هنگامی‌که سوراخ تقریباً پر شد خاک را آبیاری کنید تا خاک کمی نشست کرده و فشرده‌تر شود، پرکردن سوراخ را ادامه دهید و سپس خاک اطراف تنه را به‌آرامی با پا فشار دهید تا کمی فشرده شود.

۴. آبیاری و مالچ دهی

پس از اتمام کشت فوراً اقدام به آبیاری عمیق کنید و سپس حدود ۲.۵ تا ۵ سانتی‌متر مالچ را روی منطقه ریشه گل رز در اطراف پایه گیاه بریزید. گل‌های تازه را هر روز در میان، به‌ویژه در هوای خشک، آبیاری کنید تا گل رز شما کاملاً در محیط جدید خود مستقر شود. برای تشویق سیستم ریشه‌ای عمیق، پس از استقرار گیاه هر هفته گل خود را آبیاری کنید.

زمان مناسب کاشت

زمانی که دما بین ۴ تا ۱۵ درجه است و احتمال خطر یخ‌بندان برطرف شد، هرچه سریع‌تر گل رز را بکارید تا گیاه فرصت داشته باشد که قبل از رسیدن گرمای تابستان در محل جدید خود کاملاً مستقر شود و ریشه‌های محکمی ایجاد کند.

۵. مراقبت از گل‌ها

گل‌ها برای رشد و گلدهی مناسب به تغذیه خوب نیاز دارند و باید علاوه بر کودهای آلی از کودهای ماکرو و کودهای میکرو نیز استفاده کنید و آن‌ها را در اختیار گیاه قرار دهید.

زمان مناسب برای کوددهی قبل از شروع گلدهی است و این کار باید به طور منظم و در طول گلدهی انجام شود، توجه داشته باشید که در اواخر فصل رشد (حدود ۳۰ تا ۴۰ روز قبل از شروع یخ‌بندان)، باید کوددهی را متوقف کنید.

تکثیر گیاه از طریق قلمه

بهترین زمان برای قلمه زدن گل‌ها در فصل بهار است، برای تکثیر گیاه از طریق قلمه باید اول شاخه‌های سبز روشن را که جوانه و غنچه ندارند انتخاب کنید، این کار به تولید رزهای بهتر کمک می‌کند، همچنین از انتخاب ساقه‌های چندساله و چوبی اجتناب کنید.

ساقه‌ای که برش می‌زنید باید حدود ۱۵ سانتی‌متر طول داشته باشد و انتهای آن را باید به‌صورت مایل (زاویه ۴۵ درجه) برش بزنید و بعد می‌توانید آن را در عمق حدود ۳ تا ۵ سانتی‌متری خاک قرار دهید.

جمع‌بندی

رزها جزء زیباترین و متنوع‌ترین انواع گل هستند که نگهداری و تکثیر آن‌ها بسیار آسان است و ازاین‌رو در بیشتر باغچه‌ها مورد کشت قرار می‌گیرند. گل‌های رز به نور و فضای کافی نیاز دارند و لازم است که قبل از کاشت آن‌ها نقشه‌ای برای آینده آن‌ها داشته باشید تا پس از مدتی مجبور به جابه‌جایی آن‌ها نشوید زیرا جابه‌جایی مکرر گل‌ها می‌تواند بر رشد و عملکرد آن‌ها تأثیر منفی داشته باشد و با کمی دقت در زمان کاشت گل‌ها همیشه از گلدهی خوبی برخوردار خواهند بود.

به‌هرحال اگر در باغچه خود فضای مناسبی پیدا کردید به شما توصیه می‌کنیم که حتماً کاشت و پرورش گل‌های رز را در دستور کار خود قرار دهید و از زیبایی این گل‌های رنگارنگ لذت ببرید، امیدواریم این مطالب موردتوجه و استفاده شما عزیزان قرار گرفته باشد.

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۴ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۳۲

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*