مهمترین حشرات موذی خانگی

حشرات موذی یکی از معضلات دائمی زندگی انسانها است که در این مقاله با مهمترین حشرات و روش‌های مبارزه با آنها آشنا خواهیم شد.

مقدمه

 بهداشت از دیرباز یکی از مهمترین نیازهای بشر بوده است. انسانها همواره دوست داشتند تا محیط زندگی آن ها پاکیزه و به دور از آلودگی های مختلف باشد. انسان در هر مکانی فارغ از زمان تاریخی آن، سبب مهیا شدن شرایط برای زیست سایر جانداران نیز بوده است، پسماندهای غذایی، تجهیزات، قطعات پوستی و همچنین مدفوع انسان مواد بسیار جالب برای برخی از جانداران موذی است. شرایط دمایی و رطوبتی محیط زندگی انسانها نیز برای بسیاری از این جانداران جذاب بوده و سبب جلب آنها به محل زندگی انسان ها می شود. تقریبا می توان گفت هر جایی که انسان حضور داشته باشد قطعاً جانداران دیگری نیز حضور دارند گرچه ما قادر به دیدن آنها نباشیم. از بین جانداران حشرات بیشترین حضور را در اماکن اشغال شده توسط انسانها دارند که در این مقاله به معرفی و روش‌های مبارزه با آنها می پردازیم.

چرا حشرات به محل زندگی ما رخنه می کنند؟

به زبان ساده حشرات به دنبال غذا بوده و محلی امن برای تخم گذاری و پرورش فرزندان خود نیاز دارند. یکی از محل هایی که این شرایط در آن مهیا است خانه های ماست. البته باید توجه داشت که رفتار های تغذیه ای حشرات با یکدیگر متفاوت است به طور مثال حشره‌ای که از برگ های درختان و یا میوه ها تغذیه می کند علاقه‌ای به حضور در محیط زندگی ما ندارد و حضور این دسته از حشرات به صورت اتفاقی خواهد بود. برعکس حشراتی که از مواد دفعی انسان ها استفاده کرده و یا پارازیت انسانها هستند به صورت هوشمند وارد مناطق زندگی ما می شوند.

بسیاری از حشرات علیرغم اینکه  علاقه ای به حضور در اماکنی که انسانها هستند ندارند، اما به دلیل مسائلی که ما انسان ها برایدرفتارهای طبیعی آنها ایجاد کرده‌ایم به سمت منازل ما حمله ور می شوند. به طور مثال بسیاری از آفات درختان میوه به شکل شب پره های بزرگ و کوچکی هستند که به سمت نور جذب می شوند. طبیعی است که در خانه هایی که در مناطق جنگلی و باغی احداث شده اند،این حشرات به سمت منابع نوری ما جلب شده و در نهایت وارد منازل ما می‌شوند.

در ادامه به معرفی مهمترین حشراتی که به صورت هوشمند به سمت اماکن فعالیت انسان ها جلب می شوند اشاره خواهیم کرد.

۱- سوسری ها 

این دسته از حشرات که با نام عمومی سوسک حمام نیز شناخته می شوند، معروف‌ترین حشرات موذی خانگی به شمار می آیند. این حشرات علاقه مند به محیط های تاریک، دارای دالان، مرطوب و دارای مواد غذایی هستند اما به طور ذاتی از انسان ها فراری می باشند. محیط هایی نظیر حمام، انباری، موتورخانه،  آشپزخانه و فضاهای تنگی مانند فضای پشت شوفاژ و یا آبگرمکن و یا حتی راه آب های فاضلاب، محیط هایی هستند که این جانوران در آن زندگی، تخم ریزی و رشد می کنند.  از آنجایی که میزان زاد و ولد این حشرات بالا است از طرفی دسترسی به آنها به دلیل مخفی شدن در مخفیگاه های مختلف دشوار است، مبارزه با آنها نیز سخت است. بهترین راه مبارزه با این حشرات جلوگیری از ورود و رخنه آنها به محیط زندگی خود است. پوشاندن درب ها و پنجره ها با توری، مسدود سازی راه آب هایی که استفاده نمی شود و همچنین رعایت نظافت در منازل یکی از از مهمترین راههای پیشگیری از ورود این حشرات به منازل شماست. در صورت وجود این جانوران موذی می تواند سم پاشی های دوره ای با سموم خانگی نظیر پرمترین، دلتامترین یا سایپرمترین استفاده نمود.سموم سوسک کش فراوانی با نامهای تجاری مختلف در بازار وجود دارد که ماده موثره آنها غالباً یکی از این سه سم است.

۲- ساس

 ساس ها انگل خارجی انسان ها هستند و می توانند از خون و مایعات زیرپوستی تغذیه  کنند. ساس ها معمولاً در چروک های رختخواب و یا در درزهای تخت خواب های چوبی و یا فلزی و در مناطقی که رفت و آمد انسان ها زیاد است مشاهده می شود. این جانوران در فرم بالغ خود اندازه ۳ تا ۵ میلیمتری داشته و به رنگ قهوه ای روشن تا تیره دیده می‌شوند. هنگام استراحت انسانها بر روی رخت خواب معمولاً در تاریکی شب این حشرات از پناهگاه خود خارج شده و بر روی بدن انسان قرار گرفته و از خون انسان تغذیه می کند. حشرات بالغ ماده پس از خوردن خون سیراب شدن از آن اقدام به تخم گذاری در پناهگاه های خود کرده و جمعیت خود را به صورت تصاعدی افزایش می دهند. مبارزه با این حشرات به سختی انجام می‌شود چرا که غالباً پناهگاه‌ های این حشرات به نحوی انتخاب می‌شود که دسترسی و سمپاشی آنها بسیار دشوار است سمومی نظیر لامبدا سی هالوترین و پرمترین بر روی این حشرات بسیار موثر است اما مبارزه با آن ها بایستی با رعایت بهداشت شامل شستشوی ملحفه و تشک ها و همچنین این دور انداختن وسایل چوبی باشد که که این حشرات در آن آن رخنه کرده است. قرص های تولید کننده گاز که با آتش زدن آنها تولید گاز سمی می‌کند نیز به دلیل اینکه در تمامی شکاف های منزل رخنه می کند می تواند برای مبارزه با این حشره بسیار موثر باشد. برای جلوگیری از ورود این حشره به منزل خود سعی کنید تا افرادی که در اماکنی مانند هتل ها، مسافرخانه ها، خوابگاه ها، پادگان ها و سایر نواحی که رفت و آمد افراد در آن بسیار زیاد است، حضور داشتند را قبل از ورود به منزل بررسی و وسایل آنها را ضدعفونی نمایید برای این کار می‌توانید از پهن کردن وسایل آن ها در آفتاب ظهر به مدت یک الی دو روز استفاده کنید.

۳-پشه ها

 این دسته از حشرات نیز میهمان ناخوانده همیشگی منازل انسان ها هستند، این حشرات تمایل دارند تا بر روی آب های مانده و راکد تخم گذاری کرده و فرزندان خود را در این اماکن به دنیا بیاورد، بنابراین در محل هایی که نزدیک به پارک های دارای آبنما و یا کانال های آب و دریاچه هستند، بیشتر دیده می شود.  همانند ساس این حشرات نیز، از خون و مایعات زیر پوستی تغذیه کرده و می توانند علاوه بر این باعث انتقال بیماری هایی نظیر مالاریا نیز بشوند.  پشه ها عمر بسیار کوتاهی داشته و نسبت به سموم خانگی بسیار حساس هستند  به نحوی که حتی استفاده از قرص های پشه کش که دوزهای بسیار پایینی از مواد سمی را در فضای اتاق متصاعد می کند نیز می تواند سبب از بین رفتن آنها بشود. اما کماکان بهترین راهکار برای جلوگیری از از ورود این حشرات به منازل استفاده از مسدود کننده های مختلف مانند پرده های توری در مبادی ورودی خانه است.

۴- مگس ها

این دسته از حشرات تمایل به نوشیدن عصاره مواد در حال گندیدن و یا غذاهای مختلف هستند. گونه های مختلفی از مگس در دنیا وجود دارد که پاکسازی مواد باقی مانده در طبیعت و تجزیه آنها کمک می کنند.  از این بین این مگس هایی که تحت عنوان خرمگس شناخته می شوند، در واقع حشراتی لاشه خوار هستند که در دوران لاروی خود یعنی زمانی که به شکل کرم های سفید رنگ هستند از اجساد به جامانده از حیوانات دیگر در طبیعت تغذیه کرده و سپس به شکل مگس در می آیند.  بنابراین می توان حدس زد که  طیف وسیعی از باکتری های آلوده کننده و یا سایر میکروارگانیسم هایی که سبب ایجاد بیماری‌ های پوستی و گوارشی در انسان ها می شود می‌ تواند توسط این حشرات منتقل شود. مگس ها  به خصوص در مناطقی که محل دپوی مواد در حال گندیدن است مانند اصطبل ها و دامداری ها و نیز مراکز دفن زباله با جمعیت بسیار بیشتری دیده می شوند.  مواردی که برای کنترل پشه ها استفاده می گردد می توان برای نیز مورد استفاده قرار بگیرد با این تفاوت که عدم وجود مواد در حال گندیدن در محیط خانه کمک می کند تا این حشرات به سمت خانه های جلب نشوند. 

۵- مورچه ها و موریانه ها

هر دو این حشرات اجتماعی و دارای ملکه بوده و در واقع چیزی که در منازل ما مشاهده می شود حشرات کارگری اند که به دنبال غذا برای فرزندان ملکه هستند. در مورد مورچه ها عدم رعایت بهداشت، وجود غذایی شیرین و یا کربوهیدراتی سبب جلب شدن این حشرات به خانه های ما می شود بهترین راهکار برای مبارزه با این حشرات یافتن محل ورود آنها به منزل و مسدود سازی آن با گچ یا سیمان به همراه مواد سمی مانند پودر سایپرمترین است. موریانه ها نیز علاقه فراوانی به مواد سلولزی از جمله چوب و کاغذ می کند و می تواند سبب کاهش استحکام مبلمان و یا سایر صنایع چوبی منزل بشوند مبارزه با موریانه ها نیز همانند آن چیزی که برای مورچه ها ذکر شده قابل انجام است با این تفاوت که مصنوعات چوبی نیز بایستی به طور کامل سمپاشی شده و یا زیر تابش شدید آفتاب و دور از منزل برای مدتی نگهداری شود.

۶-ماهی نقره ای

این حشره جز حشرات بی بال محسوب شده و از مواد سلولزی تغذیه می کند. به خصوص در مناطق شمالی که رطوبت خانه ها معمولاً بالا است این حشره بیشتر دیده می شود.  ماهی نقره ای از کاغذ، کارتن، فرش، لباس و سایر موادی که از سلولز یا پشم تهیه شده است تغذیه کند و از آنجایی که علاقه بسیار شدیدی به مناطق مرطوب دارد می توان آنها را به راحتی در اماکنی مانند زیرزمین، انباری، خرپشته و یا حمام مشاهده کرد.کتابخانه ها و یا انباری هایی که در آن کتاب انبار شده است نیز از مکان های مورد علاقه این حشره به شمار می آید. استفاده از قرص نفتالین و سایر قرص های متصاعد کننده گازهای سمی می‌تواند برای کنترل این حشره در انبارها مورد استفاده قرار بگیرد و همچنین مواد جاذب رطوبت مانند سیلیکاژل نیز می‌تواند محیط را برای زندگی این حشره نامساعد کند.

۷- کک و کنه

این دو حشره نیز می توانند پارازیت خارجی انسان و یا  حیوانات دیگر باشند. این دسته از جانوران موذی به خصوص در نواحی که نزدیک به مراکز نگهداری حیوانات است بیشتر دیده می شود و یا در صورتی که حیوان خانگی در منزل نگهداری شود امکان ابتلا به آن توسط انسان نیز بیشتر می گردد. هر دو این حشرات جز حشرات خونخوار بوده و با ایجاد گزش های کوچک بر روی پوست انسان به منابع خونی انسان دسترسی پیدا کرده و از آن تغذیه می کند. از این بین کک ها بزرگتر از کنه‌ها بوده و برای حرکت از پرش استفاده می کنند اما کنه ها ریز تر بوده و حرکت بسیار کندتری دارند. محل گزش این حشرات به خصوص در پوست های حساس و یا در کودکان ممکن است واکنش های شدیدی را به وجود آورد و سبب التهاب شدید در آن ناحیه بشود. استفاده از شوینده های دارای مواد سمی و گوگردی برای این حشرات بسیار موثر بوده و همچنین رعایت بهداشت فردی بسیار کمک می کند تا جمعیت آن ها در منازل کاهش یابد.

 شپش ها نیز حشراتی هستند که  از پوست های مرده سر و یا  مواد دفعی ناحیه رویش مو تغذیه کرده و سبب ایجاد التهاب و خارش در سر می شود. شپش بسیار قابل انتقال بوده و در اماکنی که تجمع جمعیت وجود دارد می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل گردد. همچنین استفاده از وسایل شخصی آلوده نظیر شانه و کلاه سبب انتقال این حشره می شود.  همانند کک و کنه استفاده از مواد شوینده سمی و یا استفاده از برس های مخصوص باعث کاهش و یا از بین رفتن آنها بر روی پوست سر می شود.

۸-  شپش

۹- انواع بید

 ‏بید ها  در واقع مراحل لاروی شب پره هایی هستند که از مواد پارچه‌ ای و سلولزی تغذیه کرده و بنابراین می توانند به فرش ها، البسه، ملحفه و حتی کتاب‌ها حمله ور شده و به تدریج از آنها تغذیه کنند. یکی از مواردی که سبب کاهش این آفات می شود، کم کردن رطوبت منزل و یا هوادهی به موارد ذکر شده در فواصل کوتاه است. در واقع این حشرات در اماکنی بیشتر دیده می‌شود که دارای جریان هوای کم و مرطوب است. انواع قرص های نفتالین و یا قرص های ساطع کننده گازهای سمی نظیر سایپرمترین می توان در کاهش حشرات بسیار موثر باشد.

 نتیجه گیری

 گرچه وجود حشرات موذی برای تمامی انسانها ناخوشایند است اما در بسیاری از موارد هجوم انسان ها به اماکن طبیعی زندگی این موجودات سبب ایجاد این مشکل شده است.  به طور مثال تغییر کاربری باغات و تبدیل کردن آنها به ویلا یکی از دلایلی است که حجم وسیعی از حشرات را میزبان خانه‌های ما می کند. از بین مواردی که ذکر شد موجودات دیگری نیز نظیر هزارپا، صدپا  و انواع کرم های واقعی نیز وجود دارند که به اصطلاح به عنوان حشرات موذی شناخته می شوند اما در حقیقت این دسته از موجودات جزء دسته حشرات تقسیم بندی نمی شوند. رعایت بهداشت فردی و اجتماعی در محیط هایی که انسانها در آن حضور دارند کلید مبارزه با این آفت است. البته سموم خانگی نظیر سایپرمترین، دلتامترین و پرمترین پرمصرف ترین سمومی هستند که برای مبارزه با این آفات استفاده می گردد. پیشنهاد می‌کنیم تا در صورت مواجهه با این حشرات از شرکت‌ها و اشخاص آموزش دیده و دارای مجوز برای سمپاشی بهداشتی و اصولی کمک و مشورت بگیرید.

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۳.۶ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۵۷

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه
۲ دیدگاه پرسش و پاسخ خود را درباره این مطلب ارسال کنید!
  1. Saeideh
    ۱۴۰۱/۰۴/۱۲

    اطلاعات خوبی در اختیارم گذاشت ویک سوال این سم های سایپرمترین ومترین ها که گاز سمی متصاعد میکنن برای انسان وخصوصا کودکان خطرناک‌ومضر نیستن ؟

  2. aliz6398suisiTerminator_EmpireBot
    ۱۴۰۱/۰۴/۰۷

    یک نوع حشره ای وجود داره که چند ساعت پیش پیدا شد که به حشره ای که سیاه رنگ و دارای بال وا امکان پرواز هست شباهت شکلی داشت و رنگش سفید تر بود اندازشم بزرگتر بود کشنده هست یا نه؟
    اون اصلا عقرب نیست

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*