معرفی رشته باغبانی، دانشگاه‌های برتر و آینده شغلی آن

انسان از دیرباز عاشق طبیعت بوده، انسان‌های نخستین عجین شده با طبیعت بوده‌اند و کشت و کار و کشاورزی جدا از زندگی آنها نبوده است. یکی از جاذبه‌های کشاورزی، کشت، پرورش و نگهداری از درختان مختلف است. به کلیه مهارت‌هایی که برای نگهداری و به ثمر رساندن یک باغ مورداستفاده قرار می‌گیرد، باغبانی گفته می‌شود. […]

معرفی رشته باغبانی

انسان از دیرباز عاشق طبیعت بوده، انسان‌های نخستین عجین شده با طبیعت بوده‌اند و کشت و کار و کشاورزی جدا از زندگی آنها نبوده است. یکی از جاذبه‌های کشاورزی، کشت، پرورش و نگهداری از درختان مختلف است. به کلیه مهارت‌هایی که برای نگهداری و به ثمر رساندن یک باغ مورداستفاده قرار می‌گیرد، باغبانی گفته می‌شود.

رشته باغبانی نیز به‌عنوان یکی از گرایشات رشته مهندسی کشاورزی به همین مبحث مهم می‌پردازد. در واقع باغبانی یک مهارت و تخصص است. به طور مشخص منظور ما از باغبانی هرس درخت، چیدن میوه و سم‌پاشی درختان نیست.

باغبانی تخصصی پیچیده و مبتنی بر دانش گیاه‌شناسی است. در این مقاله به معرفی گرایش باغبانی به‌عنوان یکی از گرایشات مهندسی کشاورزی خواهیم پرداخت؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

شروع یک انتخاب

انتخاب رشته علوم باغبانی پیش نیازهای فراوانی دارد که قبل از انتخاب باید به آنها توجه کنید. همانند اکثر رشته‌های مهندسی کشاورزی، این رشته مناسب افرادی است که حداقل علاقه‌ای به محیط‌زیست و طبیعت دارند. در این رشته سروکار شما با انواع گیاهان، باغات، سبزیجات و صیفی‌جات، گلخانه‌ها و آزمایشگاه‌های ریز ازدیادی گیاهان است؛ بنابراین بسیار مهم است که از بودن در مزارع و گلخانه‌ها و سروکله زدن با گیاهان مختلف حس خوبی به شما منتقل شود. اگر شرط بالا را داشتید می‌توانید در کنکور سراسری تجربی شرکت کرده و پس از کسب رتبه قبولی، رشته مهندسی کشاورزی – علوم باغبانی را انتخاب و وارد دنیای باغبانی در دانشگاه شوید.

این رشته یکی از شاخه‌های رشته‌های تجربی است و همان‌طور که مشخص است دروسی مثل زیست‌شناسی و شیمی در آن از اهمیت بالاتری برخوردار است. همچنین چون این رشته یکی از شاخه‌های علوم مهندسی نیز هست بنابراین درس ریاضی نیز در کنکور برای شما اهمیت ویژه‌ای دارد.

باغبانی در ایران

دانشگاه‌های برتر در رشته باغبانی

رشته باغبانی مانند هر رشته دانشگاهی دارای گرایشات و تخصص‌های گوناگون است؛ بنابراین ممکن است یک دانشگاه به دلیل وجود اساتید متبحر در یکی از گرایشات قوی‌تر از سایر گرایشات باشند. اگر بخواهیم به‌طورکلی دانشگاه‌های پیشرو این رشته را نام ببریم می‌توانیم به پردیس کرج و پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه شیراز، منابع طبیعی گرگان، فردوسی مشهد، تربیت‌مدرس (فقط تحصیلات تکمیلی) و دانشگاه تبریز اشاره کنیم. پژوهشکده گیاهان داروئی دانشگاه شهید بهشتی نیز جزء دانشگاه‌های معتبری است که دانشجوهای علاقه‌مند به این رشته را جذب می‌نماید.

گلخانه گل و گیاه

دروس مقطع کارشناسی رشته باغبانی

حدود ۱۴۰ واحد درسی در مقطع کارشناسی به شما آموزش داده می‌شود و شما بعد از گذراندن این واحدها می‌توانید مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه اخذ کنید. علاوه بر دروس عمومی، دروسی مانند گیاه‌شناسی، ژنتیک، شیمی، آمار و احتمالات، حشره‌شناسی، بیماری‌های گیاهی، مساحی و نقشه‌برداری، اصول باغبانی، اصول اصلاح نباتات، سبزی‌کاری، میوه‌های نواحی معتدله، گل‌کاری، فیزیولوژی بعد از برداشت، گیاهان داروئی، چمن و گیاهان پوششی و مبانی کشت بافت گیاهی نیز به شما تدریس می‌شود. برخی از این واحدهای درسی دارای یک واحد عملی به‌صورت آزمایشگاهی نیز هست. علاوه بر این در واحد عملیات کشاورزی شما، شما به طور کامل با مبانی عملی کشت و کار در مزرعه آشنا خواهید شد.

کارشناس گلخانه گوجه فرنگی

ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

بعد از اخذ مدرک کارشناسی علوم باغبانی در صورت تمایل می‌توانید در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کرده و در صورت قبولی در یکی از گرایشات میوه‌کاری، سبزی‌کاری، گل و گیاهان زینتی، گیاهان داروئی، بیوتکنولوژی گیاهی و مدیریت گلخانه ادامه تحصیل دهید. همان‌طور که از نام گرایشات مشخص است، شما طی دو سال تخصص‌های لازم برای گرایش خود را به دست می‌آورید.

در بسیاری از دانشگاه‌ها شما موظف هستید تا طی این دو سال علاوه بر گذراندن واحدهای درسی، پروژه‌ای تحت عنوان پایان‌نامه را نیز انجام داده و به صور تخصصی در یک موضوع خاص فعالیت کنید. این موضوع باتوجه‌به راهنمایی‌های استاد راهنما و علاقه‌مندی‌های شما تعیین و انجام خواهد شد. پس از پایان پروژه شما از پایان‌نامه خود در جلسه‌ای با حضور هیئت داوران دانشگاه دفاع کرده و در نهایت مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت می‌کنید.

متخصص و کارشناس گلخانه توت فرنگی

ادامه تحصیل در مقطع دکتری

برای هر یک از گرایشات موجود در مقطع کارشناسی ارشد، دو گرایش در مقطع دکتری وجود دارد. این دو گرایش شامل فیزیولوژی تولید و پس از برداشت و اصلاح و بیوتکنولوژی است. در صورت تمایل به ادامه تحصیل در این گرایش‌ها شما بایستی ابتدا در کنکور دکتری تخصصی سازمان سنجش شرکت کرده و پس از کسب رتبه قبولی دانشگاه‌های موردنظر خود را انتخاب کنید. مرحله بعدی شرکت در جلسه مصاحبه است که در آن اساتید آن رشته با شما مصاحبه کرده و با بررسی پرونده و سابقه تحصیلی شما که مقالات علمی تنها بخشی از آن است، تصمیم می‌گیرند که شما فرد مناسبی برای ورود به این مقطع و آن دانشگاه هستید یا خیر. پس از قبولی در مصاحبه شما تحصیلات خود را در گرایش موردنظر تحت نظارت استاد راهنما شروع کرده و پس از گذشت ۴ سال و اتمام تز دکتری خود و دفاع از آن مدرک دکتری خود را دریافت خواهید نمود.

در گرایش فیزیولوژی تولید و پس از برداشت شما به‌تمامی مواردی تمرکز خواهید داشت که در فرایند تولید میوه مؤثر هستند، همچنین بررسی خواهید کرد که چه اتفاقاتی پس از برداشت میوه‌ها پیش میاید که ممکن است آنها را دچار آسیب کند. در گرایش اصلاح و بیوتکنولوژی نیز شما از طرق مختلف به دنبال گیاهانی قوی‌تر، پربارتر و سازگارتر خواهید بود.

متخصص کشت بافت گیاهی

نکات مهم در انتخاب رشته باغبانی

۱- این رشته مخصوص عاشقان درخت، گل‌وگیاه و زمین‌های کشاورزی است. اگر به دنبال کار به‌اصطلاح پشت میزی هستید، این رشته چندان به کار شما نخواهد آمد.

۲- گیاهان داروئی یکی از گرایش‌های پرتقاضا و محبوب در این رشته است. با انتخاب این رشته می‌توانید وارد دنیای جذاب گیاهان داروئی و استفاده‌های مختلف آن شوید.

۳- کشت بافت، تکنیکی است که در گرایشات مختلف این رشته آموزش می‌بینید. اخیراً بازار بسیار خوبی در این زمینه ایجاد شده و افراد زیادی مشغول به این کار جذاب شده‌اند.

۴- در رشته باغبانی شما نیاز به حافظه‌ای قوی دارید، حجم زیادی از نام‌های علمی، مواد و روش‌های آزمایشگاهی هست که بایستی آنها را به‌خاطر بسپارید.

۵- احداث باغ، گلخانه و تکثیر گیاهان زینتی یکی دیگر از مهارت‌هایی است که تنها در رشته باغبانی فرا خواهید گرفت.

کارشناس گلخانه و باغبانی

آینده شغلی رشته باغبانی

خوشبختانه این رشته بازار کار فوق‌العاده‌ای دارد. گذشته از شغل‌های دولتی مانند هیئت‌علمی دانشگاه و مراکز تحقیقاتی، وزارت جهاد کشاورزی و سایر نهادهای مرتبط که ورود به آنها قطره چکانی و دشوار است، شما انتخاب‌های فراوانی برای کار دارید.

احداث و یا راه‌اندازی گلخانه یکی از پرسودترین این شغل‌هاست که می‌توانید درآمدی عالی از آن داشته باشید، احداث آزمایشگاه کشت بافت نیز از دیگر فرصت‌های شغلی این رشته است. کار در بازار گیاهان داروئی نیز بسیار پرسود و اشتغال‌زا است.

البته می‌دانیم که تمامی این موارد نیاز به سرمایه اولیه خوبی دارد، اما این نکته را هم در نظر بگیرید که سرمایه دارانی که گلخانه دارند، قطعاً نیازمند یک مهندس باغبانی برای راه‌اندازی مجموعه خود هستند؛ لذا شرکت‌های خصوصی فراوانی به دنبال جذب شما خواهند بود. علاوه بر این شرکت‌های تولید، فراوری، واردات و صادرات محصولات کشاورزی و گیاهان داروئی همواره به دنبال افرادی شبیه به شما هستند.

کار در سردخانه‌ها، کارخانجات تولید مواد غذایی و شرکت‌های تولید بذر، کود و سم نیز به تخصص شما نیازمند هستند؛ لذا از نظر بازار کار آینده خوبی پیش روی شما است به شرطی که روی مهارت‌های خود، کارکرده و آنها را پرورش دهید.

جمع‌بندی

رشته باغبانی علاقه‌مندان فراوانی دارد و هرسال تعداد زیادی از افراد جذب این رشته می‌شوند. نکته اساسی در این رشته مباحث عملی و ریز شدن در یک موضوع خاص جهت موفقیت است. این رشته در واقع دریای وسیعی از علوم مرتبط با گیاهان است، فقط کافی است یک قطره از آن را انتخاب و در آن متخصص شوید. قطعاً لذت باغبانی در باغچه کوچک حیاطتان با داشتن علم آن شیرین‌تر خواهد شد.

کشت بافت گیاهی

معرفی سایر رشته‌های مرتبط کشاورزی

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۳.۵ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۲۶

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه
۱۸ دیدگاه پرسش و پاسخ خود را درباره این مطلب ارسال کنید!
  1. عبدالسلام ذوالفقاری
    ۱۴۰۰/۱۰/۰۷

    سپاس مفید بود

    • آبان
      ۱۴۰۰/۱۰/۱۳

      سپاس از توجه شما

  2. لاله
    ۱۴۰۰/۰۹/۰۶

    سلام
    ان شالله همیشه موفق و موید باشید
    من کارشناسی منابع طبیعی محیط زیست خوندم
    الان میخوام ارشد شرکت کنم
    موندم مهندسی علوم محیط زیست انتخاب کنم یا باغبانی
    میخوام آینده شغلی برام داشته باشه چون به شغل نیاز دارم مثل همه
    میشه راهنمایی کنید کدوم موفقیت بیشتری داره

    • مدیر سایت
      ۱۴۰۰/۰۹/۱۲

      هر کدام از این رشته ها مسیر و آینده شغلی خودشان را دارند اما زمینه های خود اشتغالی و کارآفرینی در علوم باغبانی بیشتر است

  3. عاطفه
    ۱۴۰۰/۰۸/۲۷

    سلام خوبید من ارشد گیاهان زینتی و ترم سوم هستم توی دانشگاه بوعلی همدان به نظرتون خوبه تا دکتری بخونم اگه بخونم میسه به این رشته امیدوارشد

    • مدیر سایت
      ۱۴۰۰/۰۸/۲۸

      دوست عزیز ادامه تحصیل در یک رشته بسته به علایق و نحوه برنامه ریزی شما برای آینده دارد بنابراین اگر با هدف پیش بروید قطعا هر رشته ای آینده دار است

  4. سمانه میرزایی
    ۱۴۰۰/۰۶/۱۲

    سلام وقتتون بخیر
    ببخشید من الان دو سال هست که توی این رشته تحصیل میکنم و معدلم پایینه میخواستم بدونم اگر دوسال باقی مونده رو به خوبی درس بخونم معدلم به ۱۸میرسه؟

    • مدیر سایت
      ۱۴۰۰/۰۶/۱۳

      به کامنت شما قبلا پاسخ داده شده.

  5. سمانه میرزایی
    ۱۴۰۰/۰۶/۰۴

    از ۱۴۰ واحد ۶۸ واحد گذروندم که واحدای باقی مانده میشه ۷۲

    • مدیر سایت
      ۱۴۰۰/۰۶/۰۴

      اگر بتونید تمام این واحدها را ۲۰ کسب کنید معدل شما از ۱۳ به نهایتا حدود ۱۷ میرسه

  6. سمانه میرزایی
    ۱۴۰۰/۰۶/۰۴

    سلام وقتتون بخیر من الان دوساله که توی این رشته تحصیل میکنم.و معدلم پایینه میخواستم بدونم اگر دوساله باقی مونده رو نمرات خوبی بگیرم چقدر معدلم تغییر میکنه؟(مثلا من معدلم ۱۳ هستش بنظرتون اگر نمرات خوبی بگیرم معدلم به ۱۹ یا ۱۸ میرسه؟

    • مدیر سایت
      ۱۴۰۰/۰۶/۰۴

      بستگی به تعداد واحدهای مونده شما داره

  7. لیلا عربی
    ۱۴۰۰/۰۴/۲۹

    لطفا راهنمایی بفرمایید با گرایش کارشناسی رشته دیگر میتوان ارشد مهندسی کشاورزی رو گذروند؟ من کارشناسی مترجمی زبان دارم ولی میخوام ارشدم رو دراین رشته بگذرونم. و علاقه زیادی در این مسیر پیدا کردم. و کتابهای نیازمند به کنکور ارشد رو تا حدی و به سختی تهیه کردم.

    • حافظ بهاری
      ۱۴۰۰/۰۴/۳۰

      سلام
      از سایت سنجش دفترچه ثبت‌نام کنکور ارشد را دریافت کنید اطلاعات کامل نحوه ثبت‌نام و منابع امتحانی معرفی شده است.

  8. لیلا عربی
    ۱۴۰۰/۰۳/۰۳

    بسیار بسیار عالی

    • حافظ بهاری
      ۱۴۰۰/۰۳/۰۴

      سلام
      خوشحالیم که مفید بوده براتون

      • لیلا عربی
        ۱۴۰۰/۰۵/۰۱

        دفترچه رو تهیه کردم ولی به عنوان مشاور نظر شما برام مهمه… ممنون میشم راهنمایی بفرمایید ???

        • حافظ بهاری
          ۱۴۰۰/۰۵/۰۳

          سلام
          سوالات خود را مطرح کنید

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*