سیستمهای آبیاری در گلخانه
چکیده در میان میکروآبپاشها محبوبترین نوع آنها میکروآبپاشهایی هستند که شعاع پاشش حدوداً ۲ متر دارند، که این میزان شعاع پاشش بستگی به فشار سیستم و نوع نازل مورد استفاده دارد. در این میان میکروآبپاشهایی که با جریان یافتن آب در آنها از بستر زمین خارج شده و هنگام قطع جریان آب به داخل زمین باز […]
چکیده
در میان میکروآبپاشها محبوبترین نوع آنها میکروآبپاشهایی هستند که شعاع پاشش حدوداً ۲ متر دارند، که این میزان شعاع پاشش بستگی به فشار سیستم و نوع نازل مورد استفاده دارد. در این میان میکروآبپاشهایی که با جریان یافتن آب در آنها از بستر زمین خارج شده و هنگام قطع جریان آب به داخل زمین باز میگردند در حال گسترش میباشند.
نوع دیگری از آبپاشها، آبپاشهای سیاری هستند که در انتهای محل خروجی آب (شلنگ) قرار میگیرند و میتوان آنها را از یک مکان به مکان دیگر منتقل کرده و قابل جابجایی میباشند.
سیستم آبیاری گلخانهها با آبپاشهای میکرو ترجیحاً برای خاکهای با بافت شنی به دلیل اینکه سطح بیشتری از پاشش را در بر میگیرند مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع میکروآبپاشها برای آبیاری گلهای رز، گلهای کوچک و مناطق کوچکتر ایدهآل میباشند.
فهرست محتوا این مقاله
سیستمهای آبیاری گلخانه
انواع سیستمهای مورد استفاده برای آبیاری گلخانهها به شرح ذیل میباشد:
آبیاری با دیفیوزرها یا پخش کنندهها (Irrigation with Diffusers)
در مواردی در سیستمهای آبیاری در گلخانهها از دیفیوزرها یا پخشکنندهها استفاده میشود که این سیستمها دارای تجهیزات جانبیای هستند که مشابه سیستم آبپاش میباشد و برای آبیاری در نواحی باریک مورد استفاده قرار میگیرند، که در این نوع معمولاًً فشار آب سیستم به مرحلهای که آبیاری گیاه صورت میگیرد بستگی دارد، به دلیل اینکه در این نوع مدل در قسمت انتهایی نازل نوعی پیچ تنظیم شونده دستی قرار دارد.
آبیاری زیرزمینی (Underground Irrigation)
این نوع مدل از آبیاری، سیستم آبیاری گلخانههای زیرزمینی میباشد و روشی است که در این روزها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
در این نوع سیستم آبیاری، آب از طریق روزنههایی درون لولههایی که به عمق حدود ۱۰ تا ۵ سانتیمتر در زیر خاک دفن شدهاند به اطراف سیستم ریشه گیاه پخش میشود.
میزان عمق کارگزاری لولههای آبیاری در داخل خاک بستگی به حداکثر میزان بافت خاک از لحاظ شنی یا رسی بودن دارد.
یکی از مزایای این سیستم آبیاری این است که با قرار نداشتن در معرض هوای آزاد تلفات تبخیر آب کمتری را در بر دارد.
آبیاری شیلنگی (Irrigation with Hose)
آبیاری با شیلنگ، سیستمی از آبیاری در گلخانهها میباشد که از طریق شیلنگ پلاستیکی گیاهان را آبیاری میکنند که این سیستم آبیاری خیلی برای گلخانهها توصیه نمیشود، و دلیل عمده آن زمان زیادی است که توسط فرد آبیار برای جابجایی دستی شیلنگ و آبیاری مناطق مختلف اختصاص داده میشود. علاوه بر دلیل مذکور در این سیستم آبیاری هرگز یکنواختی پاشش مطلوب و بهینه صورت نمیگیرد و این به دلیل این است که در برخی مناطق آب بیشتر پاشش میشود و عدم یکنواختی در پاشش را داریم .
اگر قرار باشد ازسیستم شیلنگی برای آبیاری گیاهان استفاده شود لازم است که کیفیت موادی که در ساخت شیلنگ آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد را در نظر داشت، زیر خم شدن و چین خوردگی شیلنگهای آبیاری باعث عدم عبور آب و کمبود پاشش در بعضی مناطق میشود.
سیستمهای آبیاری پرکاربرد در گلخانهها
آبیاری قطرهای (Drip Irrigation)
این نوع سیستم آبیاری در گلخانهها برای آبیاری در پای هر گیاه استفاده میشود که دو مدل از آن وجود دارد، سیستم آبیاری قطرهای در خط و روی خط.
نوع اول در خط محل خروجی آب در همان روی لوله تعبیه میگردد و در نوع دوم روی خط محل خروجی آب درون لوله قرار دارد.
از مزایای این نوع سیستمهای آبیاری در گلخانهها میتوان به صرفهجویی در مصرف زیاد آب و همچنین حفظ رطوبت ثابت در بستر خاک بدون ایجاد چالاب یا مانداب اشاره کرد.
همچنین با استفاده از این نوع سیستمها میتوان از آب شور برای آبیاری گیاهان استفاده کرد و علت آن این است که این سیستم با فراهم کردن آب اضافی برای شستشوی نمکها در نواحی عمیق تر خاک، نمکهای اضافه را در ناحیه ریشه به زیر منطقه ریشه منتقل کرده و باعث آبشویی املاح میگردد.
همچنین در این نوع سیستمها امکان استفاده از محلول کود وجود دارد که این محلول مستقیماً به ریشه گیاه میرسد. در این نوع سیستم آبیاری به دلیل احتمال گرفتگی قطرهچکانها استفاده از سیستم فیلتراسیون مناسب لازم است.
سیستم آبیاری میکروآبپاش
مقاله مرتبط: مزیت بوم آبیاری در کاهش مصرف آب
منبع: http://gestiriego.com