چگونه کوددهی به گیاهان موجب افزایش سلامتی انسان ها می شود؟

تأمین مواد مغذی متعادل از خاک پایه و اساس کمک به جمعیت زیادی است تا از مشکلات بهداشتی و سلامتی ناشی از کمبود مواد مغذی دور بمانند. محصولات زراعی اولین حلقه در زنجیره غذایی هستند، خاک هایی که فاقد مواد مغذی مهم هستند، گیاهان با همان کمبود مواد مغذی رشد می‌کنند که می تواند باعث […]

کوددهی به خاک

تأمین مواد مغذی متعادل از خاک پایه و اساس کمک به جمعیت زیادی است تا از مشکلات بهداشتی و سلامتی ناشی از کمبود مواد مغذی دور بمانند.

محصولات زراعی اولین حلقه در زنجیره غذایی هستند، خاک هایی که فاقد مواد مغذی مهم هستند، گیاهان با همان کمبود مواد مغذی رشد می‌کنند که می تواند باعث اختلالات مرتبط با کمبود مواد مغذی در افراد شود.

با اضافه کردن مواد معدنی خاص به کود برای تغذیه گیاهان، خاک می تواند تعادل سالم مواد مغذی را به دست آورد.

برای درک بهتر ، روی را مثال می زنیم: ۵۰ درصد از خاک های زمین دچار کمبود یا فاقد این ریز مغذی می باشد.

در انسان از روی برای فعال کردن رشد و نمو استخوان ها، بافت و اندام های اصلی و فعال کردن عملکرد مغز مانند حافظه، پیام رسانی حسی و شناخت استفاده میشود.

چگونه از کمبود روی (Zn) جلوگیری کنیم؟

سالیانه حدود ۸۰۰ هزار نفر در اثر کمبود های مرتبط با روی جان خود را از دست می دهند، اغلب این اتفاق برای افرادی که به غداهای طبیعی سرشار از روی هستند مانند ماهی، مرغ، گوشت و لبنیات دسترسی ندارند، رخ می دهد. در عوض، آنها با رژیم غذایی مبتنی بر غلات زندگی می کنند.

کودکان به ویژه در معرض خطر هستند، زیرا کمبود روی می تواند باعث اسهال مزمن شود، که ممکن است کشنده باشد.

از دهه ۸۰ میلادی، اضافه کردن روی در تغذیه گیاهان بسیار موفق آمیز بوده است، کود ها را می توان به صورت خاکی (جذب ریشه ای) و یا برگی (اسپری) استفاده نمود.

غلاتی که با کودهای غنی از روی رشد کرده اند حاوی روی بیشتری از حد معمول خواهد بود که هنگام خوردن آن به انسان منتقل می‌شود. گوشت حیواناتی که این غلات را می‌خورند نیز حاوی روی بیشتری از حد معمول خواهد بود.

اضافه کردن کود روی (Zn) جهت تغذیه در ترکیه

یکی از اولین کشورهایی که این امر را عملی کرد، کشور ترکیه بود. یک برنامه موفق آمیز که باعث شده استفاده از کود های غنی شده با روی در آن کشور از مقدار صفر در سال ۱۹۹۵ به حدود ۵۰۰٫۰۰۰ تن هر سال، تا سال ۲۰۱۲ به شدت افزایش یافت.

براساس مقاله ای از دانشمند برجسته اسماعیل کاکماک، این پروژه توسط انجمن بین المللی کود به عنوان “یکی از اولین نمونه های جهان در استفاده از شیوه های کشاورزی برای رفع مشکلات بهداشت عمومی و همچنین بهبود تولید محصولات زراعی و موفقیت آن الگویی، برای سایر کشورهای بی شماری فراهم می‌کند” .

کمبودهای روی در بسیاری از کشورها هنوز به طورکافی مورد توجه قرار نگرفته است، و بسیاری از آنها برای رسیدن به موفقیتی که در ترکیه حاصل شده ، مسیری طولانی دارند.

تاثیر روی (Zn) بر رشد گیاه

روی همچنین برای سلامت گیاه مهم است. اگر خاک حاوی مقدار مناسب روی نباشد، گیاهان نیز مقدار کمتری روی جذب کرده و نتیجه آن نیز رشد گیاهان ناقص و ضعیف می شوند و بازدهی پایین تری را خواهند داشت.

یک آزمایش در هفت کشور طی یک دوره دو ساله نشان داده است که بازدهی دانه ها (غلات) حدود ۵،۱% بعد از استفاده از روی افزایش یافته است.

اصلاح رقم های نباتات زراعی که در برداشتن روی از خاک کارآمد تر هستند، تا حدی میتواند از مشکل کمبود روی را برطرف کند.

روی تنها ریز مغذی نیست که برای غنی کردن کود های ازت و NPK در مناطق مورد نظر استفاده شده است.

تاثیر کود دهی عنصر روی
تاثیر مصرف کود روی بر گیاه: ۱٫ گیاه سمت راست دارای کمبود عنصر روی ۲٫ گیاه سمت چپ تغذیه شده با کود روی

افزودن سلنیوم به کودها

تخمین زده می شود که در سراسر دنیا یک میلیارد نفر به دلیل کمبود سلنیوم در مواد غذایی تحت تاثیر قرار گرفته اند.

کمبود سلنیوم می تواند باعث ناباروری، ضعف عضلات، مه روان، خستگی و ضعف سیستم ایمنی بدن در انسان شود. سلنیوم همچنین در بسیاری از حیوانات چرنده یافت می شود.

فنلاند یکی از کشورهایی است که با افزودن سلنیوم به خاک از طریق کود، در بهبود سلامت جامعه خود موفقیت چشمگیری داشته است.

از زمان شروع برنامه، تعداد مبتلایان به کمبود سلنیوم در فنلاند به شدت کاهش یافته است.

جورج آلفتان (کارشناس ارشد گروه کاری سلنیوم در فنلاند) :

در دهه ۲۰۰۰ شاهد میزان مصرف سلنیوم به میزان ۸۰ میکروگرم در روز بودیم که چیزی معادل ۲ برابر نسبت به قبل بوده است که به کود ها اضافه شده است.

هر چه تعداد بیشتری از کشورها به معظل سوء تغذیه بپردازند، سلامت جمعیت جهان رو به بهبودی خواهد بود. در صورت دسترسی بیشتر کشاورزان در سراسر جهان به کودهای معدنی و دانش در زمینه تغذیه محصولات زراعی یکی از راه هایی است که می توانیم به افزایش غذای مغذی و سالم ادامه دهیم.

مهندس قهاری:

در کل مواد غذایی که گیاهان در اختیار انسان ها قرار می دهند نقش به سزایی در تامین سلامت جامعه دارند، سلنیوم و روی نمونه و مثال هایی از اصلاح روش های کشاورزی جهت بهبود سلامت جامعه می باشند و همچنین استفاده بیش از حد از مواد معدنی در کشاورزی، نه تنها موجب بهبود وضعیت سلامتی جامعه نمی شود بلکه موجب افزایش خطر ریسک ابتلا به بیماری های دیگر می شوند.

منبع: How fertilizing crops improves human health – یارا

این پست برای شما مفید بود؟

با کلیک بر روی ستاره به این مقاله امتیاز دهید! (بالاترین امتیاز ستاره سمت چپ)

میانگین امتیاز ۵ / ۵. مشارکت‌کننده‌ها: ۱

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد!

اگر این مقاله را دوست داشتید و مفید بود ...

این مقاله رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بذار!

از این که این مقاله برایتان مفید نبود متاسفیم!

چگونه این مقاله رو بهبود بدیم؟

به ما بگو چطور بهتر شیم؟

منتظر دیدگاه شما هستیم! ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*