کود دهی و نگهداری پس از کاشت نشاء در زمین اصلی
مقدمه در مقالات قبلی روش کاشت بذر و چگونگی تغذیه، نگهداری، کود دهی به نشاء تا زمان انتقال به زمین اصلی بهطور کامل برای شما شرح داده شد، در این مقاله قصد داریم در ادامه مطالب پیشین به چگونگی کود دهی، سمپاشی و دیگر مراقبت های مورد نیاز گیاهان در طول دوره رشد (در زمین […]
مقدمه
در مقالات قبلی روش کاشت بذر و چگونگی تغذیه، نگهداری، کود دهی به نشاء تا زمان انتقال به زمین اصلی بهطور کامل برای شما شرح داده شد، در این مقاله قصد داریم در ادامه مطالب پیشین به چگونگی کود دهی، سمپاشی و دیگر مراقبت های مورد نیاز گیاهان در طول دوره رشد (در زمین اصلی)، تا پایان برداشت محصول بپردازیم. اگر مقاله قبلی را مطالعه نکردید به مقاله برنامه کودی کاشت بذر تا مرحله نشاء نگاهی بیاندازید.
اگر بر اساس آموزش های قبلی نشاءهای مناسب تولید کرده اید و یا نشاء باکیفیت را از تولیدکنندگان حرفه ای نشاء خریداری نموده اید با خواندن مطالب پیش رو میتوانید به عملکرد مطلوب دست پیدا کنید.
نکته: باید توجه داشته باشید که نشاء خوب مهمترین عامل در دستیابی به عملکرد مطلوب است و اگر به هر دلیلی نشاء خوبی در اختیار نداشته باشید دستیابی به محصول مناسب کار خیلی سختی خواهد بود.
فهرست محتوا این مقاله
آماده کردن زمین برای انتقال نشاء
قبل از انتقال نشاء ابتدا باید عوامل مشکلساز برای نشاء مانند : قارچ ها، آفات، علف های هرز و… را از بین ببریم، تا نشاء بتواند مراحل اولیه را که بسیار ضعیف است پشت سر بگذارد.
- از متالاکسیل گرانول میتوانید برای از بین بردن قارچ ها در خاک استفاده کنید.
- با استفاده از دیازینون گرانول میتوانیدآفات خاکزی را از بین ببرید.
- در این مرحله میتوانید از گوگرد پودری برای تنظیم pH خاک و همچنین از بین بردن قارچهای خاکزی استفاده نمایید.
- همچنین برای از بین بردن بذر علفهای هرز میتوانید از تری فلورالین استفاده کنید، البته درصورتیکه بخواهید بذر را مستقیماً بکارید باید حداقل دو هفته پس از سمپاشی با تری فلورالین اقدام کنید و ابتدا با استفاده از بذر سبزیها که رشد سریعی دارند، آزمون جوانهزنی انجام دهید.
- برای تأمین مواد آلی و بهبود ساختمان خاک میتوانید به میزان ۲۰ تا ۲۵ تن در هکتار کود دامی بکار ببرید.
توجه : برای استفاده از این سم چه در کاشت نشا چه بذر با کارشناس مشاور مشورت کنید. مبارزه با آفات و بیماریها در هر کشت متفاوت از کشت دیگر بوده و برای به کارگیری سموم باید با کارشناس مجرب در طول دوره کشت مشورت کنید.
مراقبت های ویژه از نشاء در زمان کاشت
زمانی که نشاء به زمین منتقل میشود ابتدا باید به فکر استقرار مناسب گیاه و توسعه ریشه های آن باشیم تا گیاه علاوه بر تأمین مقدار بیشتری از نیاز خود بتواند برای شرایط نامساعد احتمالی توانایی خود را افزایش دهد. برای کود دهی به نشاء میتوانید از کودهای محرک ریشهزایی (مثل بیو رادیکانت، رادیفارم، آلگارین) در آبیاری اول استفاده کنید و این کار را تا انتهای دوره ۳ تا ۵ بار تکرار کنید.
همچنین میتوانید از هیومیک اسید و کودهای فسفر بالا استفاده کنید تا هم توانایی جذب مواد مغذی خاک توسط گیاه را افزایش دهید و هم نیاز گیاه به فسفر را برای گسترش ریشه ها تأمین کنید.
مقاومسازی گیاه
برای اینکه گیاه بتواند شرایط نامطلوب محیطی (سرما، کمآبی، حمله آفات، باد و …) را بهتر تحمل کند باید مقاومت آن را افزایش داد. این کار با اعمال برخی فشارها بر گیاه قابل انجام است.
- کمآبی
- قطع برخی از ریشه ها (کاربرد در موارد محدود)
- کاهش دما (البته باید مراقب بود که گیاه آسیب نبیند و از این روش در موارد محدودی میتوان استفاده کرد)
خشکی دادن به گیاه
با توجه به محدودیت همیشگی آب در کشورمان یکی از پرکاربردترین عوامل مقاومساز، کم آبی است که مقاومت گیاه به خشکی را افزایش میدهد. چند روز بعد از کاشت و چند بار آبیاری (پس از اطمینان از استقرار گیاه در خاک) میتوانید اقدام به مقاومسازی گیاه کنید بر اساس نوع گیاه و شرایط محیطی باید به گیاه بین ۷ تا ۱۴ روز خشکی بدهید، این کار علاوه بر افزایش مقاومت گیاه به خشکی باعث تحریک گیاه به افزایش تولید ریشه میشود.
تا چه زمانی میتوان به بوته خشکی داد؟
در زمان اعمال خشکی، گیاه در ساعات گرم روز به حالت پلاسیده (پلاسمولیز) درآمده و با خنک شدن هوا در شب دوباره به حالت اولیه خود باز میگردد. بهطورکلی تا زمانی که گیاه این توانایی بازگشت را داشته باشد میتوانید به آن خشکی دهید.
خاک دادن پای بوته ها
برخی از گیاهان مثل گوجهفرنگی و سیب زمینی با افزایش رشد ساقه خود، از پایین ساقه و نزدیک به خاک میتوانند ریشه های نابجا تولید کنند. بهتر است اینگونه بوته ها را در سطح خاک بخوابانید و ساقه های آنها را با خاک بپوشانید (این کار را پس از استقرار بوته شروع و به مرور زمان ۲ تا ۳ بار تکرار کنید) این کار باعث تحریک گیاه و تولید ریشههای بیشتر میشود و این ریشههای اضافه شده میتوانند کمک زیادی به افزایش جذب آب و مواد غذایی نموده و رشد گیاه را افزایش دهند.
کود دهی به نشاء در مراحل بلوغ گیاه
بعد از مرحله خشکی میتوانید با کودهای بیولوژیک (مثل تریکوران پی و پروبیو ۹۶) جذب ریشهها را افزایش دهید. میتوانید این کودها را هرماه تکرار کنید و مصرف بیشتر آنها اثر سوئی ندارد، البته پس از برداشت محصول باکتریهای موجود در این کودها به خاطر شرایط نامساعد از بین میروند به همین دلیل استفاده از این کودها در اواخر دوره توصیه نمیشود.
بعد از مرحله ۶ برگی میتوانید از کودهای کامل ۲۰-۲۰-۲۰ و همچنین کود آهن استفاده کنید.
افزایش سبزینگی و غذا سازی گیاه
منیزیم، گوگرد و کلسیم از دیگر کودهایی هستند که استفاده از آنها توصیه میشود، این کودها را ۱ تا ۳ مرتبه میتوان تکرار نمود. استفاده از کودهایی که عناصر فوق را دارند در مراحل اولیه رشد میتواند باعث افزایش سبزینگی گیاه و درنهایت باعث افزایش توان غذاسازی گیاه شود.
نقش منیزیم و آهن در گیاه
منیزیم علاوه بر حضور در ساختمان مولکول کلروفیل، نقش ویژهای نیز در فعالسازی آنزیمهای دخیل در فتوسنتز دارد.
وجود آهن در ساخت برخی از کمپلکسهای کلروفیل در کلروپلاست ضرورت دارد و نقش آن شباهت زیادی به نقش منیزیم در گیاه دارد.
نقش کلسیم و سیلیس در گیاه
بعد از ۴ تا ۶ برگی گیاه میتوانید تا پایان دوره هر یک الی دو هفته یکبار از کلسیم بهصورت محلولپاشی استفاده کنید، این عمل باعث قطورتر شدن ساقهها میشود، همچنین استفاده از کلسیم در اواخر دوره باعث بهبود بافت میوه خواهد شد و در ماندگاری میوه و انبارداری آن پس از برداشت نیز تأثیرگذار خواهد بود. سیلسیم را نیز میتوانید پس از ۴ تا ۶ برگی هر دو هفته یکبار در اختیار گیاه قرار دهید.
کلسیم در ساخت دیواره سلولی نقش بسیار زیادی دارد. در صورت مشاهده علائم کمبود کودهای ریزمغذی در طول دوره میتوانید آنها را با محلولپاشی در اختیار گیاه قرار دهید.
مزایای مصرف گوگرد در گیاه
از گوگرد پودری یا مایع در طول دوره استفاده کنید.
- گسترش بیماریها و آفات را در طول دوره کاهش میدهد
- در تولید پروتئینها مؤثر است
- باعث افزایش جذب فسفر میشود
- مقاومت به تنشها را افزایش میدهد
- و …
بهترین کود برای گلدهی
پیش از آغاز گلدهی با محلولپاشی کودهای محرک گلدهی (مثل اکورمون) میتوانید تعداد گلها را افزایش دهید. پس از آن این گلها باید بهخوبی گردهافشانی شوند تا از ریزش گلها و تولید میوههای معیوب جلوگیری شود و برای این امر لازم است با کود بر مایع اقدام به محلولپاشی کنید.
کود دهی به گیاه برای بهبود رنگ و طعم محصول
پس از گلدهی باید از کودهای پتاس بالا (مثل ۳۶-۱۲-۱۲، سوپر گرین ۴ و…) استفاده کنید. همچنین از سولفات پتاسیم ۲ تا ۳ مرتبه استفاده کنید. پتاسیم در این مرحله برای گیاه بسیار سودمند است و باعث درشتی میوه ها و بهبود رنگ دهی و طعم آنها خواهد شد و کمبود آن ممکن است باعث ریزش میوهها شود.
تغذیه در زمان میوه دهی
زمانی که شکوفهها به چغاله تبدیل شدند باید از کودهای پتاس بالا استفاده کنید که این کار تا پایان دوره ادامه داشته و حداقل باید ۲ تا ۳ بار تکرار شود، میتوانید سولفات پتاسیم و نیترات کلسیم را بهصورت جدا از هم چالکود کنید.
کودهایی که در مرحله میوه دهی استفاده میشود باید حاوی عناصری مثل پتاسیم، کلسیم، آهن، بُر و اسیدآمینهها باشند، این عناصر بیشترین تأثیر را بر روی درشتی، رنگ گیری، طعم و ماندگاری میوه دارند و بقیه عناصر نقش کمی در این مرحله ایفا می کنند.
کودهای پیشنهادی برای زمان میوه دهی
در این مرحله شما میتوانید از کودهایی مانند سوپر گرین ۴، هاسکون ام ۱۰، کالفومیت و کلسی بور استفاده کنید ترکیب مناسبی از این کودها میتواند عناصر یادشده را تأمین و نتیجه نهایی کار شما را بهطور چشمگیری بهبود ببخشد.
جمعبندی
عوامل زیادی بر نیاز غذایی گیاه تأثیرگذارند و شما باید با توجه به این عوامل در برنامه غذایی فوق تغییراتی را اعمال کنید.
عوامل مؤثر بر نیاز غذایی گیاه
- نوع و رقم گیاه
- دمای هوا (میانگین دمای هوا و همچنین بیشینه و کمینه آن در منطقه)
- شدت آفتاب و میزان ساعات آفتابی
- وضعیت خاک (خصوصیات فیزیکی و شیمیایی)
- کیفیت و کمیت آب و میزان pH و EC آن
به عنوان مثال اگر زمین شما در منطقهای باشد که ساعات آفتابی کمی دارد، چون مقدار فتوسنتز گیاه شما محدود است حتی اگر کود دهی به نشاء زیاد باشد، گیاه نمیتواند از همه آن استفاده کند و در واقع سرمایه خود را هدر دادهاید، همچنین اگر آب یا خاک شما شور باشد لازم است تا تغییراتی در برنامه غذایی اعمال کنید. بهطورکلی شرایط نامناسب محیطی رشد گیاه را دچار مشکل میکنند و ممکن است باعث هدررفت انرژی گیاه و تغییر در میزان مواد غذایی موردنیاز گیاه شوند. برای بررسی این عوامل میتوانید با کارشناسان کشاورزی مورد تائید سازمان نظاممهندسی کشاورزی مشاوره کنید.
ویرایش فنی : مهندس هوشنگ قهاری
سلام وقت بخیر ممنون از مقاله خوبتون.
من نهالهای گوجه رو قراره تویه خاک رسی بکارم خاک و آب چاه هم تا حدود کمی شور است. برايه این مورد نظری دارید. راهنمایی کنید لطفا ممنونم
سلام . من برای دفع علفهای هرز داخل زمین تری فلورالین ریختم .بعد نشا گوجه فرنگی کاشتیم .الان داره داره گوجه ها بعضی هاش خشک میشه .و بعضی ها بی جونه . برای تقویت گوجه ها چه پیشنهادی میدید
واقعا مطالب تون فوق العاده عالی و کامل و واضح بود واقعا بهتون تبریک میگم ?
ممنون از نگاه شما
سلام خسته نباشد
بنده چندتا تخم گراس کاشتم داخل زمین تو باغچه یمقدار ساقه هاش ظعیفه یکی دوتاشم از پایین چندتا دونه برگاش زرد شده میخواستم بدونم چه نوع کود یا تقویتی باید بهش بدم ممنون میشم اگه پاسخ بدید ?
متاسفانه در مورد گیاهان ممنوعه امکان ارائه خدمات مشاوره ای نداریم.
سلام وقت بخیر امروز نهال بادمجون کاشتم تو باغچه .از چه زمانی میتونم کوددهی رو شروع کنم و با چه کودی؟؟ممنون میشم
سلام
در مقاله به این مورد اشاره شده است. لطفا بر روی این مراقبتهای ویژه در زمان کاشت نشا کلیک کنید.
سلام خسته نباشید بابت مطالب فوق العادتون .سال قبل نشا گوجه رو وقتی به زمین انتقال دادیم نزدیک به هشتاد درصدشون از بین رفتن امسال نمی خوام مثل سال قبل بشه لطفا راهنمایی کنید
سلام
برای دریافت مشاوره کشاورزی با ما تماس بگیرید یا در واتساپ پیام دهید تا کارشناسان ما راهنماییتان کنند. ۰۹۱۲۹۴۰۵۰۴۱
موارد قبل از شروع کشت مثل آزمایش آب و خاک و بیماریهای زمین و نشا و … بسیار ضروری است تا بررسی شود و بر اساس آن برنامه کودی برای شما ارسال شود.
از مقاله شما بسیار استفاده کردم یک سوال داشتم واون اینکه من سال قبل نهال گوجه کاشتم اما ته بعضی از گوجه ها سیاه میشد علت چیه؟ اگه جواب رو برام ایمیل کنید سپاسگزار میشم.
سلام
هنگامی که میوه به صورت نخودی تشکیل شد هفتهای یکبار از کلسیم کلاته استفاده و محلول پاشی کنید.
سلام بنده الان بیست دوهفتس نشا کاهو را بصورت خطی و قطره ای کاشتم و زمین فقط کود دامی دارد بنظرشما چ زمانی و چ کودی نیاز دارد؟با تشکر
سلام
فقط یک کود نمیتوان معرفی کرد. درحال حاضر ترکیبی که میتوانید استفاده کنید ۲۰.۲۰.۲۰ و هیومیک اسید است.
سلام ببخشید ۲ سوال داشتم :
1– وقتی نشاهای کلم سفید رو از گلخانه آوردیم مگافول ۳ در هزار محلول پاشی کنیم و دو روز زیر سایه نگهداری کنیم بعدش بکاریم — این برای جلوگیری از تنش کافیه ؟
2– هنگام کاشت داخل یک تشت بزرگ ۱۰۰ لیتر آب میریزم — ۳۰۰ سی سی بیورادیکانت بهمراه ۱۰۰۰ گرم ۱۰.۵۲.۱۰ میخوام داخل این ۱۰۰ لیتر آب حل کنم(یعنی بیورادیکانت ۳در هزار + فسفر بالای ۱۰ در هزار) – سینی های نشارو بزنم به آب تا ریشه های نشا این ۲ کود رو جذب کنند بعدش با دستگاه نشاکار دستی بکارم–موافقید ؟ اینجوری بهتر ریشه زایی میکنه ؟
سلام
۱. بله کافیست.
۲. فقط از بیورادیکانت استفاده کنید و ۱۰۵۲۱۰ را در آب اول به خاک بدهید. نشا کار دستی خوب است و موردی ندارد.
باسلام برای نشا ازهیومیک اسید وکمی هم کود ۲۰ ۲۰ ۲۰ رطوبت بین ۵۰تا۶۰ ودمای۲۰ تا۲۵ درجه برای روشنایی گلخانه ازمهتابی ولامپ ledدرفاصله ۵۰سانت استفاده کرده ام فقط برگ نشا خیار در دوگلدان سفید شده وخشک میشود علت خاصی دارد چه باید کرد
با سلام
میزان نور مناسب نیست و بایستی اصلاح شود برای نشا از کود ۱۰۵۲۱۰ استفاده بفرمایید.
ایا نشاهایی که در هوا آزاد تولید شده اند بعد از انتقال به زمین اصلی نباید روی آنها نایلون کشید؟؟ اگر بکشیم به گیاه آسیب می رسد؟؟؟
سلام
خیر، تفاوتی با نشاهای گلخانه ای ندارند.
سلام ممنون ..
چرا وقتی نشاء رو به زمین انتقال میدم ۱ روز بعد نشاء پلاسیده میشه .. احتمال داره بعد چند روز درست بشه یا نه .. من تو گلدون بذر کاشتم الان که نشاء شده انتقال میدم پلاسیده میشه چی کار کنم ممنون
سلام
قبل از انتقال نشاء به زمین اصلی محلول ضد تنش و استرس مثل اسید آمینه به نشاء بدید.
سلام . بسیار عالی . کاش میشد مقاله رو بصورت پی دی آف دانلود کرد . درود بر شما
سلام
ممنون از ثبت نظرتان
دیدگاه شما باعث خرسندی ماست
سلام.ممنون از مقاله خوبتون. اگر حیوان نشاء گیاه را بخورد آن گیاه رشد میکند؟
سلام
ممنون از ثبت نظرتان
هر نوع آسیب فیزیکی به نشاء میتواند آن را از بین ببرد. درصورتی که جوانه مرکزی سالم بماند احتمال رشد وجود دارد.
ممنون خیلی عالی بود